Fysisk arbetsmiljö

Bild 1 av 1
Studenter i inomhusmiljö.

Din fysiska arbetsmiljö handlar främst om de lokaler du befinner dig i samt den utrustning som behöver användas där. Det innebär att du, beroende på vad du studerar, kommer att utsättas för olika fysiska risker. Ska du till exempel laborera mycket är riskerna större än för studenter som mestadels har föreläsningar och grupparbeten.

För att se att den fysiska arbetsmiljön är i gott skick ordnas årligen fysiska arbetsmiljöronder. Dessa delas upp på respektive hus där det finns grundutbildningslokaler. Man tittar till exempel på brandsäkerhet, belysning, ventilation, slitage, riskfyllda miljöer etcetera. Utbildningsområdesledarna är ansvariga för ronderna och övriga inbjudna är Studerandearbetsmiljöombud (SAMO) för de områden som är i huset, Serviceavdelningen, institutionens arbetsmiljöombud och central arbetsmiljöingenjör.

Felanmälan i lokalerna

Om du upptäcker saker i lokalerna som är trasiga behöver de åtgärdas. I första hand ska det anmälas till serviceavdelningen på telefon 031-772 8800 eller 8800@chalmers.se
Om du upptäcker något akut som behöver åtgärdas direkt – vänd dig till väktarna som finns på campus. Dessa nås på 031- 772 4499 dygnet runt.

Ergonomi vid studier

  • Den bästa ergonomiska ställningen är en rak rygg och nacke. När du sitter ska du ha benen i 90 graders vinkel vid knävecken och fötterna stabilt i golvet. Armarna ska vara intill kroppen i 90 graders vinkel vid armbågen. Vila underarmarna på bordet. Ha ett ordentligt stöd i svanken. Även när du står upp och jobbar behöver du även ha ryggen och nacken rak. Var uppmärksam på att inte böja nacken för mycket. Huvudet väger cirka fem kilo och det blir en stor påverkan på nackkotorna som kan innebära så kallad ”paddnacke” om du sitter och tittar för mycket neråt, vilket vi ofta gör mot en laptop eller platta/smartphone. Att använda ett externt tangentbord och ställa skärmen på en låda kan vara en lösning.
  • Om du inte kan uppnå en bra ergonomi är det viktigt att variera din arbetsställning. Har du möjlighet att använda ett höj- och sänkbart skrivbord – gör det. Annars kan du variera dig på andra sätt. Till exempel (vid hemarbete) sitta vid matbordet ett tag, sitta i soffan ett tag, sitta på golvet ett tag, stå och jobba med datorn på en låda på bordet eller på strykbrädan och kanske även ligga i sängen ett tag. Variation är nyckeln till en bättre ergonomi. Får du ett telefonsamtal så gå gärna omkring i rummet när du pratar, så du även får lite rörelse.
    Fundera igenom vad som passar dig bäst och utgå ifrån det. Lyssna på din kropp!
  • Ta många pauser – särskilt om du inte har en perfekt arbetsställning. Rör på dig, drick kaffe eller gör några stretchövningar. Byt gärna arbetsställning när du är färdig med din paus.
  • Om du behöver prata i telefon samtidigt som du sitter vid datorn – använd headset eller högtalarfunktionen. Kläm inte fast telefonen mellan öra och axel då spänningarna i musklerna där kan leda till besvär.
    Undvik att få solljus direkt i ögonen eller studsande via skärm. Använd gardiner eller dylikt eller sitt/stå någonstans där sådant kan undvikas.
  • Om du har en extern mus kopplad till datorn – försök byta hand så du inte använder samma hand hela tiden.
  • Glöm inte att röra på dig och hålla igång med träning. Har du inte möjlighet att gå till gymmet eller utföra någon annan aktivitet så ta en promenad eller löprunda.
  • Ta alla varningssignaler på allvar. Upplever du problem – kontakta din studievägledare eller programansvarig/masterprogramansvarig.

Brandsäkerhet

Brand på campus

Vet du vad du ska göra om brandlarmet går? En brand kan komma hastigt och sprida sig snabbt – särskilt på de campus där det finns väldigt många kemikalier som kan snabba på brandförloppet än mer. I filmen "Brandsäkerhet på Chalmers" tar vi upp det viktigaste att tänka på gällande brandskydd på campus. 

Brand i studentbostaden

Chalmers samarbetar med Brandskyddsföreningen Väst. De uppmanar alla studenter att ta del av den utrymningsinformation som gäller för just din studentbostad. Utrusta dig med brandvarnare, brandfilt och brandsläckare –det kan vara avgörande vid en plötslig brand.

Goda råd för dig som vill veta mer

(Öppnas i ny flik)