Studera på grundnivå

Bild 1 av 1
Studenter med selfiestick utanför Chalmers, campus Johanneberg.
Chalmers - universitetet för dig som vill förbättra världen.

Vad kul att du funderar på att studera vidare och ännu roligare att Chalmers är ett av alternativen du tänker på. Då kanske du vill ha en utbildning som ger dig något mer. En utbildning där du får lösa verkliga problem och arbeta i team. En utbildning som gör dig eftertraktad i hela världen.

Civilingenjörsprogram

Som civilingenjör arbetar du ofta med att utveckla morgondagens teknik. Det är en femårig yrkesutbildning som är mer teoretisk jämfört med en högskoleingenjörsutbildning. Efter utbildningen har du fördjupade kunskaper och klarar av att delta i forsknings- och utvecklingsarbete. Utbildningen består av tre år i ett kandidatprogram och två år i ett masterprogram. Efter avslutade fem år kan du ansöka om en civilingenjörsexamen.

Arkitektur och teknik
Automation och mekatronik
Bioteknik
Datateknik
Elektroteknik 
Globala system
Kemiteknik
Kemiteknik med fysik
Maskinteknik
Medicinteknik
Industriell ekonomi 
Informationsteknik
Samhällsbyggnadsteknik
Teknisk design 
Teknisk fysik 
Teknisk matematik

Högskoleingenjörsprogram

Som högskoleingenjör arbetar du i många fall med att utveckla befintlig teknik och att göra den ännu bättre. Det är en treårig yrkesutbildning som till skillnad från en civilingenjörsutbildning är mer praktisk och ger en snabbare väg ut i arbetslivet. Du läser mindre matematik och fysik än i civilingenjörsutbildningen. Har du valt att läsa ett högskoleingenjörsprogram kan du ta ut en högskoleingenjörsexamen efter dina tre år, du kan också välja att studera ytterligare två år på ett masterprogram.

Datateknik
Design och produktutveckling
Ekonomi och produktionsteknik
Elektroteknik
Maskinteknik
Mekatronik
Samhällsbyggnadsteknik

Arkitektprogram

Väljer du att studera arkitektur jobbar du ofta i projekt tillsammans med andra. Du använder både penna och dator som ritverktyg och för många innebär det att mycket studietid tillbringas i ritsalar. Du kan jobba med både skisser, modeller och fysiska experiment. Det kan också innebära att du lär dig ta fram olika material anpassade för olika syften eller jobbar med människors upplevelser av ljud och buller i en stadsmiljö.

Teknologie kandidatprogram

Ett kandidatprogram på grundnivå innebär att du efter varje avslutat år kan du få 60 högskolepoäng och efter avslutat program har du fått ihop 180 poäng. Oftast läser du två kurser parallellt som du sedan avslutar genom någon form av examination innan du påbörjar nästa kurs. Detta innebär att du fördjupar dig i ett eller två ämnen i taget. Kandidatprogrammet är på svenska men du kan komma att ha vissa kurser och viss kurslitteratur på engelska.

Affärsutveckling och entreprenörskap
Internationell logistik

Sjöbefälsprogram

En unik bredd väntar om du utbildar dig till sjökapten, sjöingenjör, fartygs- eller sjöbefäl. Utbildningarna är både teoretiska och praktiska, där du får öva på att köra fartyg i en simulator, träna på livräddningar och ha praktik till sjöss. Våra utbildningar inom området har goda samarbeten både nationellt och internationellt.

Så funkar studierna

Så funkar studierna

Det är en hel del skillnader mellan att studera på gymnasiet och på universitetet. Här reder vi ut en del av det viktigaste du behöver känna till!

Program per utbildningsområde

Sök bland alla program

Hitta program

Här kan du söka bland alla våra program på grund- och avancerad nivå (masterprogram).