Elektroteknik, civilingenjör

300 hp
Bild 1 av 1
Dekorativ bild

Som civilingenjör i elektroteknik skapar du smarta lösningar på dagens och framtidens utmaningar inom energiförsörjning, miljövänliga och säkra fordon, smarta städer, datakommunikation och mycket mer. Du är dessutom med och driver utvecklingen mot ett hållbart samhälle och arbetar för att underlätta vardagen för människor världen över. Det finns även goda möjligheter till en internationell karriär.

Utbildningens innehåll

Under utbildningen kombineras teoretiska och matematiska kunskaper med projekt och laborationer där du tillsammans med andra får analysera och förverkliga det du har lärt dig. Utbildningen passar dig som gillar matematik och fysik. Du behöver inte ha läst elektroteknik eller elektronik på gymnasiet.

De två första åren ger dig en bred grund i matematik, fysik, elektroteknik och programmering. Här får du även lära dig att arbeta i projektform samt utvecklas i muntlig och skriftlig redovisning på svenska och engelska. Du kommer även att lära dig att använda digitala verktyg för matematiska beräkningar och kretskonstruktion.

Under det tredje året kan du välja kurser inom några specifika område inom elektroteknik, men även kurser i ekonomi eller avancerad matematik. På våren genomför du ett kandidatarbete, ett större projekt där du arbetar i grupp mot ett gemensamt mål, ofta tillsammans med studenter från andra program på Chalmers.
Du väljer också vilket masterprogram du vill följa under de två sista åren av din civilingenjörsutbildning. Det finns en stor valfrihet inom masterprogrammen där du kan välja bland olika kurser för att antingen fördjupa dig inom ett visst område eller bredda dina kunskaper. En del studenter läser ett år utomlands i början eller mitten av masterprogrammet, till exempel i USA, Tyskland eller Singapore . Utbildningen avslutas med ett examensarbete som utförs på Chalmers eller på ett företag.

Arbetsområden

Då näst intill alla moderna produkter och system innehåller elektronik har du en bred och stabil arbetsmarknad framför dig inom ett område som är efterfrågat över hela världen. Elbilar, solceller, datortomografi, industrirobotar och mobiltelefoni är exempel på banbrytande teknikutveckling som har sin grund i elektrotekniken.

Efter utbildningen arbetar du troligen med konstruktion, produktion eller produktutveckling på ett större eller mindre teknikföretag. Efter några år i branschen kan du få mer ledande uppgifter som projektledare eller chef. Tidigare studenter hittar vi på allt från nystartade teknikföretag baserade på idéer sprungna ur forskningen på Chalmers till internationella storföretag som Ericsson, ABB och Volvo. Många väljer också att göra en akademisk karriär som forskare.

Valbara masterprogram

​Behörighet och urval

​Förkunskapskrav: grundläggande behörighet

Du behöver också: Matematik 4/Matematik E, Fysik 2, Kemi 1, Engelska 6

Från anmälan till antagning

Här hittar du information om hur du anmäler dig till våra utbildningar, vad som gäller kring förkunskaper och annat som...

Matematik- och fysikprovet

Matematik- och fysikprovet

En del studenter tas in på betyg och en del av platserna tillsätts på grundval av ett särskilt antagningsprov: matematik...

(Öppnas i ny flik)

Antagningspoäng

Statistik och urval

Statistik över antagningspoäng för Chalmers utbildningar samt statistik från andra lärosäten.

Om meritpoäng och meritvärde

Meritvärde och urval

Information från studera.nu om meritvärde och urval vid anmälan till en högskoleutbildning.

(Öppnas i ny flik)