Informationsteknik, civilingenjör

300 hp
Bild 1 av 1
Dekorativ bild

Är du nästa spelutvecklare, interaktionsdesigner eller systemarkitekt? Med en civilingenjörsexamen i informationsteknik arbetar du med att utveckla framtidens programvarusystem. Inom samtliga sektorer i samhället behövs tekniska problemlösare med en känsla för användarnas behov.
Utbildningen är för dig som vill vara del av en spännande och attraktiv bransch med många möjligheter.

Utbildningens innehåll

Som IT- ingenjör drivs du av nyfikenhet och får räkna med att ständigt jobba för att lära dig nya saker på grund av den snabba tekniska utvecklingen.

Under de första tre åren studerar du främst programvaruutveckling och matematik, vilket är grunden i din ingenjörsexamen. Du läser kurser i ämnen som objektorienterad programmering och design, datastrukturer och algoritmer, och matematisk modellering och problemlösning. Parallellt får du kunskaper om kommunikation med såväl uppdragsgivare som slutanvändare och utvecklar din förmåga att arbeta i projektform. Under andra och tredje året finns dessutom flera tillfällen att själv välja kurser för att inrikta dig mot specialområden.

För att bidra till ett hållbart samhälle är det viktigt att människor med olika kompetenser arbetar tillsammans. I årskurs tre utför du därför ett kandidatarbete tillsammans med studenter från andra program på Chalmers. Arbetet genomförs i projektform, vilket är både en personlig utmaning och en god möjlighet att öva på att arbeta i grupp. De sista två åren spetsar du din utbildning genom att specialisera dig med ett masterprogram inom informationsteknik. Dessa år är också när studenter oftast använder möjligheten att göra ett utbyte med ett universitet i ett annat land.

Arbetsområden

Som kreativ nytänkare kan du bland annat arbeta som systemarkitekt, spelutvecklare, interaktionsdesigner, projektledare, eller forskare. Detta förbereder dig väl för att passa in i de roller som intresserar dig mest hos en arbetsgivare, och ger dig en bra grund att avancera i din karriär. Arbetsgivarna är allt från välkända internationella IT-företag där dina medarbetare kan komma från hela världen till mindre startups där du kan vara kärnan i att utveckla nya produkter eller tjänster inom informationsteknik. Dessutom finns det stort utrymme för att låta egna idéer blomstra under studietiden – något som lägger en bra grund till eget företagande efter utbildningen.

Valbara masterprogram

​Behörighet och urval

​Förkunskapskrav: grundläggande behörighet

Du behöver också: Matematik 4/Matematik E, Fysik 2, Kemi 1, Engelska 6

Platserna fördelas enligt: Betyg 75%, Högskoleprov 25%

Från anmälan till antagning

Att anmäla sig till ett program på Chalmers är lätt. Men beroende på om du vill läsa program på grundnivå, ett tekniskt basår eller ett masterprogram är det lite olika saker att ta hänsyn till. Samma sak gäller för fristående kurser. Anmälningsperioderna skiljer sig också åt. Välkommen med din anmälan.

Antagningspoäng

Statistik och urval

Statistik över antagningspoäng för Chalmers utbildningar samt statistik från andra lärosäten.

Om meritpoäng och meritvärde

Meritvärde och urval

Information från studera.nu om meritvärde och urval vid anmälan till en högskoleutbildning.

(Öppnas i ny flik)