Automation och mekatronik, civilingenjör

300 hp
Bild 1 av 1
Dekorativ bild

I det här programmet blir din uppgift att utveckla produkter som är billigare, bättre, energisnålare och mer miljövänliga än dagens. Under utbildningen får du kunskapen och verktygen för att röra dig i ett spännande gränsland mellan maskin-, elektro och datateknik.

Utbildningens innehåll

När datorstyrning introduceras i allt fler mekaniska produkter ökar också efterfrågan på ingenjörer med kompetens inom detta område. Programmet placerar tekniken i ett större sammanhang där ekonomi, projektledning och miljöteknik är viktiga faktorer. Detta ger dig stora valmöjligheter när du sedan ska välja yrke. Redan under dina studier har du möjlighet att specialisera dig utifrån ditt intresseområde. De tre första åren får du en bred kunskapsgrund med kurser som: matematik, maskinteknik, programmering, elektronik, datorteknik och ekonomi samt teknikintegrerande kurser i mekatronik och automation. Under tredje läsåret finns även tre valbara block där du har möjlighet att välja kurser själv och inrikta dig mot det du är intresserad av. Under senare delen av tredje året gör du ett kandidatarbete.

Inför årskurs fyra väljer du något av Chalmers masterprogram, som student på Automation och mekatronik har du flest att välja bland. Utbildningen avslutas med ett examensarbete. Majoriteten av masterprogrammen är på engelska och du kan förlägga en del av din utbildning utomlands.

Arbetsområden

Den breda grunden i tekniskt och naturvetenskapligt kunnande gör dig attraktiv i många sammanhang. Du kommer bland annat att kunna arbeta med konstruktion, produktion, produktionsledning, produktutveckling, programvaruutveckling och miljöteknik. Attraktiva jobb inom automation och mekatronik hittar du både i Sverige och utomlands. Du kan även göra akademisk karriär som forskare.

Valbara masterprogram

​Behörighet och urval

​Förkunskapskrav: grundläggande behörighet

Du behöver också: Matematik 4/Matematik E, Fysik 2, Kemi 1, Engelska 6

Platserna fördelas enligt: Betyg 50%, Högskoleprov 17%, Matematik- och fysikprovet högst 33%

Från anmälan till antagning

Här hittar du information om hur du anmäler dig till våra utbildningar, vad som gäller kring förkunskaper och annat som är viktigt inför din anmälan.

Matematik- och fysikprovet

Matematik- och fysikprovet

För dig som är behörig till utbildningen ger detta ytterligare en möjlighet, utöver betyg och högskoleprov, att konkurrera om en plats.

(Öppnas i ny flik)

Antagningspoäng

Statistik och urval

Statistik över antagningspoäng för Chalmers utbildningar samt statistik från andra lärosäten.

Om meritpoäng och meritvärde

Meritvärde och urval

Information från studera.nu om meritvärde och urval vid anmälan till en högskoleutbildning.

(Öppnas i ny flik)