Automation och mekatronik, civilingenjör

300 hp
Bild 1 av 1
Dekorativ bild

Avancerade sensorer och artificiell intelligens påverkar snabbt utvecklingen av nya tekniska produkter. I det här programmet får du verktygen för att kunna leda framtidens teknik i en smartare, billigare och mer miljövänlig riktning.

Utbildningens innehåll

I Automation och mekatronik får du en bred introduktion till ingenjörsyrket, med inslag av informationsteknik, datorteknik, artificiell intelligens, men även mekanik och elektronik. Utbildningen är också designad för att öka din förståelse för hur mekanik, elektronik, datorer och mjukvara fungerar. Detta lägger grunden för att du ska kunna förstå och utveckla ny teknik, som till exempel elektriska och autonoma fordon, biomedicinska produkter, drönare och även smart hemteknik där olika system kommunicerar med varandra.

I programmet ingår även att du lär dig att placera tekniken i ett större sammanhang genom att lära dig mer om viktiga faktorer som ekonomi och hållbar utveckling, vilket ger dig en bredare förståelse och fler yrkesmöjligheter efter examen.

Under de tre första åren får du en bred kunskapsbas med kurser i matematik, programmering, artificiell intelligens, maskinteknik, elektronik, datorteknik och ekonomi, samt genom projekt där fler komponenter eller system behöver samverka för att kunna lösa ett problem. Dessa projekt ger dig möjlighet att kombinera dina kunskaper från de olika kurserna genom arbete med design, konstruktion och testning av kompletta system. Under det tredje året erbjuds du även möjligheten att specialisera dig inom ditt intresseområde. Detta inkluderar fyra valbara block under läsåret, där du själv kan välja kurser. Året avslutas med ett kandidatarbete. 

Inför det fjärde året väljer du ett masterprogram. Programmets bredd innebär att du har tillgång till Chalmers största utbud av masterprogram att välja bland. Det ger dig stora möjligheter att anpassa din utbildning efter dina intressen, exempelvis genom att fördjupa dig inom ett specifikt teknikområde eller inrikta dig mot organisation, innovation och ledarskapsfrågor.

Jag har alltid varit intresserad av bilar och flygplan vilket gjorde att det blev ett bra programval för mig

Omeyastudent

Arbetsområden

Din breda grund i tekniskt och naturvetenskapligt kunnande gör dig eftertraktad inom många olika områden. Du kommer att kunna arbeta inom produktutveckling, konstruktion, och programvaruutveckling av avancerade tekniska produkter. Spännande jobbmöjligheter efter programmet finns både i Sverige och internationellt. Dessutom öppnar din utbildning även dörren för en akademisk karriär som forskare.

Olof leder tekniken på Netflix

Hur är det att jobba på ett av världens största och mest innovativa företag inom underhållningsindustrin? 

Valbara masterprogram

​Behörighet och urval

​Förkunskapskrav: grundläggande behörighet

Du behöver också: Matematik 4/Matematik E, Fysik 2, Kemi 1, Engelska 6

Platserna fördelas enligt: Betyg 50%, Högskoleprov 17%, Matematik- och fysikprovet högst 33%

Från anmälan till antagning

Att anmäla sig till ett program på Chalmers är lätt. Men beroende på om du vill läsa program på grundnivå, ett tekniskt basår eller ett masterprogram är det lite olika saker att ta hänsyn till. Samma sak gäller för fristående kurser. Anmälningsperioderna skiljer sig också åt. Välkommen med din anmälan.

Matematik- och fysikprovet

Matematik- och fysikprovet

För dig som är behörig till utbildningen ger detta ytterligare en möjlighet, utöver betyg och högskoleprov, att konkurrera om en plats.

(Öppnas i ny flik)

Antagningspoäng

Statistik och urval

Statistik över antagningspoäng för Chalmers utbildningar samt statistik från andra lärosäten.

Om meritpoäng och meritvärde

Meritvärde och urval

Information från studera.nu om meritvärde och urval vid anmälan till en högskoleutbildning.

(Öppnas i ny flik)