Teknisk fysik, civilingenjör

300 hp
Bild 1 av 1
Dekorativ bild

Som civilingenjör i teknisk fysik lär du dig att lösa komplexa problem. Detta i kombination med en stark teoretisk grund i fysik, matematik och teknik kommer att göra dig eftertraktad på arbetsmarknaden. I stort sett alla större teknikföretag har tekniska fysiker i personalstyrkan och då oftast i ledande positioner på forsknings-eller utvecklingsavdelningar. 

Utbildningens innehåll

Under de två första åren av utbildningen upptäcker du hur sammanflätad matematiken är med fysikens lagar och även med olika tekniska problemställningar då tonvikten ligger på matematiska ämnen och klassisk fysik. Under det tredje året läser du mer avancerade kurser såsom kvantfysik, fasta tillståndets fysik och subatomär fysik. Du använder då dina tidigare kunskaper i fysik och matematik från programmet för att kunna utforska naturlagarna och vår tids mest avancerade teknik på djupet.

Under de tre första åren får du också lära dig att designa olika experiment för att kunna ta till dig ny kunskap. Detta inom vitt skilda ämnen som mekanik, termodynamik, optik, kvantfysik och fasta tillståndets fysik. Jämfört med programmet Teknisk matematik på Chalmers har Teknisk fysik en betydligt djupare och mer naturvetenskaplig grund. Innehållet av grundläggande matematik är ungefär detsamma, men på Teknisk fysik läser du färre kurser inom statistik och beräkningsmatematik.

Det fjärde och femte året fördjupar du dig genom att välja ett masterprogram. Tack vare den teoretiska höjden och den träning i problemlösning som de tre första åren i programmet innehåller, har du flera valmöjligheter.

Bredden av teknisk fysik speglas i det stora antalet masterprogram som du kan välja mellan. Många väljer något av de associerade masterprogrammen i fysik, komplexa adaptiva system eller nanoteknik men du har ytterligare en mängd program att välja på som alla ger dig en civilingenjörsexamen i teknisk fysik. Dessutom kan du läsa delar av studierna vid utländska universitet.

Arbetsområden

Utbildningens bredd gör att det finns plats för tekniska fysiker inom de flesta företag och organisationer. Kanske kommer du att arbeta med att utveckla självkörande fordon, nya system för kommunikation eller energiförvaring eller rentav bli vd för något större företag? Ditt val av masterprogram kommer även att utveckla dig till en mångsidig och eftertraktad specialist. Många av våra studenter blir konsulter, projektledare och chefer i industrin. Det finns också studenter som väljer den akademiska banan och forskar.

Sofia forskar om rymden

Efter studierna fick Sofia Rahiminejad ett toppjobb vid Nasas forskningscenter Jet propulsion laboratory. 

Valbara masterprogram

Sjukhusfysiker på GU

​Behörighet och urval

​Förkunskapskrav: grundläggande behörighet

Du behöver också: Matematik 4/Matematik E, Fysik 2, Kemi 1, Engelska 6

Platserna fördelas enligt: Betyg 50%, Högskoleprov 17%, Matematik- och fysikprovet högst 33%

Från anmälan till antagning

Här hittar du information om hur du anmäler dig till våra utbildningar, vad som gäller kring förkunskaper och annat som är viktigt inför din anmälan.

Matematik- och fysikprovet

Matematik- och fysikprovet

För dig som är behörig till utbildningen ger detta ytterligare en möjlighet, utöver betyg och högskoleprov, att konkurrera om en plats.

(Öppnas i ny flik)

Antagningspoäng

Statistik och urval

Statistik över antagningspoäng för Chalmers utbildningar samt statistik från andra lärosäten.

Om meritpoäng och meritvärde

Meritvärde och urval

Information från studera.nu om meritvärde och urval vid anmälan till en högskoleutbildning.

(Öppnas i ny flik)