Teknisk fysik, civilingenjör

300 hp

Bild 1 av 1
Dekorativ bild

Som civilingenjör i teknisk fysik lär du dig att lösa komplexa problem. Detta i kombination med en stark teoretisk grund i fysik, matematik och teknik kommer att göra dig eftertraktad på arbetsmarknaden. I stort sett alla större teknikföretag har tekniska fysiker i personalstyrkan och då oftast i ledande positioner på forsknings-eller utvecklingsavdelningar. 

Översikt

 • Antal platser120
 • UtbildningsområdeTeknisk fysik, teknisk matematik och globala system
 • ExamenCivilingenjör/Masterexamen
 • SpråkSvenska
 • AnmälningskodCTH-57000
 • StudieplatsJohanneberg

Ämnesfördelning

 • Fysik
  48%
 • Kandidatarbete
  8%
 • Matematik
  23%
 • Teknik
  18%
 • Valbara kurser
  3%

Studievägledare

Josephine Björk
Studievägledare vid Studentstöd

Viktiga datum

 • Anmälan öppnar
 • Anmälan stänger

Utbildningens innehåll

Under de två första åren av utbildningen upptäcker du hur sammanflätad matematiken är med fysikens lagar och även med olika tekniska problemställningar då tonvikten ligger på matematiska ämnen och klassisk fysik. Under det tredje året läser du mer avancerade kurser såsom kvantfysik, fasta tillståndets fysik och subatomär fysik. Du använder då dina tidigare kunskaper i fysik och matematik från programmet för att kunna utforska naturlagarna och vår tids mest avancerade teknik på djupet.

Under de tre första åren får du också lära dig att designa olika experiment för att kunna ta till dig ny kunskap. Detta inom vitt skilda ämnen som mekanik, termodynamik, optik, kvantfysik och fasta tillståndets fysik. Jämfört med programmet Teknisk matematik på Chalmers har Teknisk fysik en betydligt djupare och mer naturvetenskaplig grund. Innehållet av grundläggande matematik är ungefär detsamma, men på Teknisk fysik läser du färre kurser inom statistik och beräkningsmatematik.

Det fjärde och femte året fördjupar du dig genom att välja ett masterprogram. Tack vare den teoretiska höjden och den träning i problemlösning som de tre första åren i programmet innehåller, har du flera valmöjligheter.

Bredden av teknisk fysik speglas i det stora antalet masterprogram som du kan välja mellan. Många väljer något av de associerade masterprogrammen i fysik, komplexa adaptiva system eller nanoteknik men du har ytterligare 17 program att välja på som alla ger dig en civilingenjörsexamen i teknisk fysik. Dessutom kan du läsa delar av studierna vid utländska universitet.

Efter tre års studier av teknisk fysik kan du även söka till sjukhusfysikerprogrammets årskurs tre genom ett samverkansavtal mellan Chalmers och Göteborgs universitet. Efter att ha läst resterande tre år av det programmet kan du då ta ut både en civilingenjörsexamen i teknisk fysik och en sjukhusfysikerexamen. 

Sjukhusfysikerprogrammet på Göteborgs universitet

Arbetsområden

Utbildningens bredd gör att det finns plats för tekniska fysiker inom de flesta företag och organisationer. Kanske kommer du att arbeta med att utveckla självkörande fordon, nya system för kommunikation eller energiförvaring eller rentav bli vd för något större företag? Ditt val av masterprogram kommer även att utveckla dig till en mångsidig och eftertraktad specialist. Många av våra studenter blir konsulter, projektledare och chefer i industrin. Det finns också studenter som väljer den akademiska banan och forskar.

Programplan

Valbara masterprogram

​Behörighet och urval

​Förkunskapskrav: grundläggande behörighet

Du behöver också: Matematik 4/Matematik E, Fysik 2, Kemi 1, Engelska 6

Från anmälan till antagning
Från anmälan till antagning

Här hittar du information om hur du anmäler dig till våra utbildningar, vad som gäller kring förkunskaper och annat som...

Matematik- och fysikprovet

Penna 190924 1920X1080px
Matematik- och fysikprovet

En del studenter tas in på betyg och en del av platserna tillsätts på grundval av ett särskilt antagningsprov: matematik...

Antagningspoäng

Detaljer 220603 4467 1920X1080px
Statistik och urval

Statistik över antagningspoäng för Chalmers utbildningar samt statistik från andra lärosäten.

Om meritpoäng och meritvärde

5150 1920X1080px Copy
Meritvärde och urval

Information från studera.nu om meritvärde och urval vid anmälan till en högskoleutbildning.