Anders Ekberg

Järnvägsprofessor invald i i KVVS

​Anders Ekberg, professor i järnvägsmekanik, har valts in i Kungliga Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället i Göteborg (KVVS) något han tycker känns mycket roligt. – Fantastiskt att man sedan 1700-talet kunnat hålla igång denna interdisciplinära akademi! Där tror jag det finns något att lära för de som tror att tvärvetenskap är ett nytt påfund, säger han.
​KVVS främsta uppgifter är dels att främja vetenskaplig forskning, högre utbildning och bildning i Göteborg med omnejd samt att understödja kontakter mellan vetenskap och samhälle. En viktig aspekt är att främja nyttiggörandet av vetenskapliga framsteg. 

Anders Ekberg ser vetenskapens roll i samhället som en av de viktigaste frågorna för hans roll som ledamot i akademin. Han menar att det finns en tendens att vetenskapsmän ska leverera oneliners om komplexa frågor som krävt år av studier att förstå. 

– Det är väl i sig inget problem, men när följande diskussioner handlar mer om att dissekera uttalandet istället för att sätta sig in i bakgrunden hamnar man väldigt fel. Jag tycker vissa av diskussionerna i samband med den pågående pandemin är typexempel på detta, säger Anders Ekberg. 

"Äpplen faller ju inte uppåt bara för att jag twittrar att de gör det." 

Han menar att akademin har en mycket viktig roll i att lyfta fram vad vetenskapen faktiskt står för. Nämligen ett kontinuerligt arbete för att så långt det är möjligt förstå världen. Då är diskussion mer effektivt än konfrontation. 

– Vetenskapen har sällan, om någonsin, absoluta sanningar men strävar efter att förhålla sig till fakta. Något att fundera på när det finns program med titlar som ’Min sanning’ och en tendens att lyssna mest på den som skriker högst. Äpplen faller ju inte uppåt bara föra att jag twittrar att de gör det. 

Läs mer 


Sidansvarig Publicerad: to 17 dec 2020.