Personskadeprevention

Bild 1 av 2
Personskadeprevention
krockdocka

Genom forskning inom personskadeprevention vill vi förebygga skador på människokroppen när den utsätts för extrema mekaniska belastningar av den typ som ofta förekommer i bland annat trafikolyckor. Forskningens slutmål är att skapa principer för nya eller förbättrade skyddssystem i till exempel fordon, som till exempel airbagar, whiplashskydd eller bilbarnstolar. 

För att förebygga skador

​Forskargruppen inom personskadeprevention arbetar med forskning med målet att förebygga skador på människokroppen när den utsätts för extrema mekaniska belastningar av den typ som ofta förekommer i bland annat trafikolyckor. Arbetet prioriteras baserat på olycksstatistik som sammanställs av avdelningens olycksdataexpertis. Forskningen innefattar allt ifrån skador och skademekanismer på mikronivå i vävnaden upp till studier av hela kroppens mekaniska reaktion på våldsamma yttre belastningar.

Forskningens slutmål är att skapa principer för nya eller förbättrade skyddssystem i till exempel fordon. Det kan exempelvis vara airbagar, whiplashskydd eller bilbarnstolar. Det kan även röra sig av skydd såsom hjälmar eller motorcykeldräkter.

Krockdockor och mänskliga kroppsmodeller 

För att nå slutmålet behöver vi skapa verktyg såsom krockdockor eller datormodeller av människokroppen. Till detta kommer testmetoder som på ett kontrollerat sätt efterliknar de belastningar som människokroppen utsätts för i verkliga olyckor. Ett viktigt mål för forskningen är att bestämma vilka mätvärden man behöver få ut ur exempelvis en krockdocka för att kunna avgöra om ett skydd är tillräckligt effektivt.