Drönare - obemannade luftfarkoster

Bild 1 av 3
Testar av ett insektsinspirerat mikroflygfordon i flyglaboratoriet.
En uppkopplad multidron-uppställning i flyglaboratoriet.
Till vänster en prototyp av en vätgasdriven drönare. Till höger en mikrohelikopter med en rotorspets tillverkad av kristallin nanocellulosa – ett biobaserat och biologiskt nedbrytbart högprestandamaterial.
Test av ett insektsinspirerat mikroflygfordon i flyglaboratoriet.

Obemannade luftfarkoster - UAV:er, eller drönare - är en framväxande lösning på en rad industriella och samhälleliga utmaningar, kring allt från sjöräddning till medicinsk logistik och luftförsvar.

Obemannade luftfarkoster (UAV:er, eller drönare) är en framväxande lösning på en rad industriella och samhälleliga utmaningar – från sjöräddning till medicinsk logistik och luftförsvar. Forskare vid Avdelningen för strömningslära, däribland biträdande universitetslektor Arion Pons, docent Carlos Xisto samt forskarna Isak Jonsson och Patxi Daniel Rodriguez Acero, utvecklar nya UAV-teknologier. Avdelningens arbete omfattar forskning om simulering av UAV-flygning, nya UAV-designer, nya material och energikällor för UAV:er, samt användning av UAV:er inom logistik och akutsjukvård. Man ger också stöd till Chalmers Aero Team och den tvärvetenskapliga kursen TRA370: Obemannade luftfarkoster.

Medarbetare inom forskningsområdet