
Studie om hälsoeffekter av individbaserade kostråd.
Kostvanor och andra livsstilsfaktorer har stor inverkan på vår hälsa, till exempel kan de öka eller minska risken för att utveckla sjukdomar som typ 2-diabetes eller hjärtsjukdomar. Tidigare forskning har visat att olika personer reagerar olika när de äter samma livsmedel, så generella kostråd är kanske inte optimala för alla.
Syftet med studien är att undersöka vilken effekt individanpassade kostråd har i jämförelse med generella kostråd på hälsoutfall. En förståelse för dessa skillnader kan bidra till mer riktade kostråd till individer eller befolkningsgrupper, i syfte att minska risken för livsstilssjukdomar och förbättra folkhälsan.
Vem kan delta?
- Kvinna eller man i åldern 40–70 år
- Har ett BMI mellan 27 och 35 kg/m2
- Inte har diagnostiserad kardiovaskulär sjukdom, diabetes, kronisk njur- eller leversjukdom, kroniska eller akuta inflammatoriska tillstånd, autoimmuna sjukdom, sköldkörtelrubbning, kroniska mag-tarmsjukdomar (till exempel IBS eller Crohns sjukdom) eller har genomgått större operationer i mag-tarmkanalen (till exempel gastrisk bypass eller tarmresektion)
- Inte använder några nikotinprodukter
Hur går det till?
Studien genomförs i två faser, karakteriseringsfasen (fas 1) och interventionsfasen (fas 2).
Under fas 1 kommer du att besöka kliniken för sju besök, varav tre heldagar. Under fas 1 kommer tre olika måltider intas och blodprov tas i samband med måltid. Denna information kommer sedan att användas för att utveckla en individanpassad kost.
Under fas 2 kommer effekten av den individanpassade kosten jämföras med effekten av allmänna kostråd under en sex veckor lång intervention. Mellan fas 1 och 2 kommer det att vara ett uppehåll i cirka 7–9 månader då det inte kommer att vara några besök i studien.
Vi kommer att rekrytera totalt 40 deltagare. Studien inkluderar totalt 11 klinikbesök. Besöken sker i forskningslokaler på Centrum för kliniska prövningar, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Gröna Stråket 12.
Ersättning
Vid fullföljt studiedeltagande utgår en ersättning på 3000 SEK per deltagare.
För mer detaljerad information om studien se dokumentet nedan.
Studien är godkänd av Etikprövningsmyndigheten.
Kontaktuppgifter
Om du vill delta i studien eller har frågor om upplägget, kontakta oss:
E-post: nutriome.life@chalmers.se
Kontaktpersoner
Studieledare (engelsktalande)
- Doktorand, Livsmedelsvetenskap, Life Sciences
Huvudansvarig för projektet

- Professor, Livsmedelsvetenskap, Life Sciences