Lisbeth Olsson

Stort anslag ska ge nya robusta mikroorganismer

Hon vill utveckla tåligare mikroorganismer som är bra på att producera miljövänliga material, kemikalier och bränslen. För detta får professor Lisbeth Olsson över 14 miljoner kronor från Novo Nordisk Foundation.
​I dagarna stod det klart: Lisbeth Olsson får det prestigefyllda anslaget som Distinguished Investigator från danska Novo Nordisk Foundation, NNF. Anslaget ges till etablerade och seniora forskare som gör banbrytande forskning inom bioteknik, och är på motsvarande 14,3 miljoner SEK som betalas ut över fem års tid.

– Det här känns väldigt fint. Det betyder att jag kan fokusera på en rejäl satsning och gå på djupet i min forskning, säger professor Lisbeth Olsson, som också är avdelningschef för Industriell bioteknik på Chalmers institution för biologi och bioteknik.
– Jag kommer att anställa två doktorander och en post-dok i projektet, och räknar med att de ansluter till oss i höst.

Miljövänlig produktion med mikroorganismer

Mikroorganismer kan producera många ämnen som vi behöver – exempelvis bioetanol, plaster och farmaceutiska proteiner – med till exempel biomassa som råmaterial. Men när mikroorganismerna plockas från sin naturliga miljö för att jobba i annan omgivning, kan de stressas. Denna stress leder till skador i cellen och dess försök att reparera skadan kostar energi. I slutänden kan mikroorganismens produktionsförmåga, eller rent av deras överlevnadsförmåga, stå på spel.

För att få igång nya industriella processer där mikroorganismer används, och även effektivisera befintliga processer, behövs därför ytterligare kunskap. Forskarna vill ta reda på hur mikroorganismerna kan bli mer tåliga – mer robusta – så att de klarar även utmanande växtförhållanden.

– När jag först kom till Chalmers, för 11 år sedan, definierade jag mikrobiell robusthet som ett av de områden som jag ville fokusera på. Under åren har vi också haft ett antal doktorander som arbetat just med detta. Men nu ska vi utveckla konceptet ytterligare, förklarar Lisbeth Olsson.
– Vi ska använda oss av storskaliga verktyg och utnyttja den biodiversitet som finns i naturen och den vi skapat i labbet. Våra metoder kommer att vara nya, samtidigt som vi drar nytta av den forskning vi gjort tidigare. Det här blir ”mikrobiell robusthet 2.0”. Förut har vi också varit väldigt inriktade mot biomassa, nu tittar vi på en teknik som blir mer generaliserad.

Skriver om bioteknik

Forskarnas arbete med att söka anslag innebär att mycket tankekraft läggs ner i varje problemställning, menar Lisbeth Olsson:

– För varje ansökan skruvar man ett extra varv, och vrider och vänder på de relevanta frågorna. Det är jätteroligt att nu ha fått det här anslaget – nu får jag möjlighet att förverkliga det jag har tänkt.

Hon arbetar parallellt med att editera och skriva delar i en bok om biobränslen, där ett kapitel ägnas åt just mikrobiell robusthet. Det blir en uppföljning till en bok som kom ut för tio år sedan.

– Det är jättespännande att arbeta med kollegor runt om i världen och förhålla oss till hur vi drivit fram detta område under de senaste åren, avslutar Lisbeth Olsson.

Fotnot: Du kan läsa mer om forskarledarprogrammet hos Novo Nordisk Foundation här. Läs också deras text om årets anslag här, eller mer specifikt om mottagarna inom bioteknik inriktad mot syntes och produktion här​.

Text: Mia Malmstedt
Foto: Martina Butorac