Rikard Landberg

Rikard Landberg ny avdelningschef

​Göra Chalmers livsmedels- och nutritionsbiologiska forskning världsberömd, utveckla samarbeten och vässa forskningen. Det är några saker som professor Rikard Landberg vill fokusera på som ny avdelningschef för livsmedelsvetenskap.
​Vid årsskiftet tar professor Rikard Landberg över som avdelningschef när då professor Ann-Sofie Sandberg nästa år fyller 67 och han ser fram emot den nya rollen.
– Det känns jättebra och är en följd av att jag rekryterades till Chalmers. Jag har förberett mig under det här året och haft tid att få min forskargrupp på plats innan jag nu tar det större greppet om hela avdelningen, säger Rikard Landberg.

Rikard Landberg har varit professor i Food and Health på institutionen för biologi och bioteknik sedan 2016 då han rekryterades från Sveriges Lantbruksuniversitet. Och planen var från starten att han skulle ta över som avdelningschef efter Ann-Sofie Sandberg, en inte helt enkel uppgift.
– Hon har ju byggt upp det här forskningsområdet på Chalmers så hon förkroppsligar på många sätt den här avdelningen som jag nu ska ta över och utveckla, säger Rikard Landberg.
– Dessutom har Ann-Sofie utvecklat ett mycket stort nätverk på Chalmers och i Göteborg genom en rad tunga poster inom Chalmers genom åren. Så det är med ett stort mått av ödmjukhet som jag tar över efter Ann-Sofie, fortsätter han.

Ann-Sofie Sandberg har fullt förtroende för Rikard Landberg och att han kommer att utveckla avdelningen i rätt riktning, även om det naturligtvis känns kluvet.
– Det är förstås blandade känslor som jag lämnar över eftersom livsmedelsvetenskap har varit min baby. Men jag har arbetat ihop med Rikard under senaste året och han är väl förberedd på att ta över. Jag känner verkligen att avdelningen kommer i goda händer! Nu hoppas jag få mer tid för min forskning, säger Ann-Sofie Sandberg.

Rikard Landberg ser som sin främsta uppgift att ytterligare vässa avdelningens forskning och utbildning och tydligt sätta Chalmers på den internationella kartan inom livsmedelsvetenskap och nutrition.
– Jag kommer också att titta på hur vi arbetar internt för att på bästa sätt se till att alla medarbetare har tydliga mål att arbeta mot och får input och feedback i sitt arbete, säger Rikard Landberg. Det är också mycket viktigt att vi lyckas rekrytera och utveckla duktiga unga forskare.
Utåt tänker han satsa på att etablera mer samverkan med andra aktörer inom närliggande områden inom regionen, inte minst vid Sahlgrenska.
– Det är få ställen i landet som har så starka aktörer inom livsmedel och nutrition, mikrobiologi, medicin, och systembiologi på samma ställe, säger Rikard Landberg.
– Detta är något vi ska utnyttja! Vi tar just nu fram kunskap och en verktygslåda för hur man ska kunna ge mer individanpassade kostråd. Här har Chalmers har ett guldläge att bidra vid den absoluta fronten inom området, säger Rikard Landberg.

Text: Helena Österling af Wåhlberg

Publicerad: må 08 jan 2018.