Chalmersprofessor på Nobel Week Dialogue

​Årets Nobel Week Dialogue, på temat The Future of food, hade stjärnglans från nobelpristagare, forskare och politiker. Anne-Marie Hermansson, professor vid Chalmers avdelning för Livsmedelsvetenskap, var inbjuden för att diskutera hållbarhet.
​Nobel Week Dialogue hålls varje år dagen innan Nobelprisutdelningen. Ett ambitiöst program med föredrag och paneldiskussioner arrangeras runt ett tema. Årets rubrik The Future of food hade lockat 1500 ur den intresserade allmänheten att lyssna, och Chalmersprofessorn Anne-Marie Hermansson deltog i en panel för att diskutera hållbar livsmedelsproduktion.

– Vi har många utmaningar framför oss. Vi behöver hitta nya sätt för produktion av livsmedel med mindre vatten- och energiåtgång och större återvinning. Jag skulle säga att just vattenfrågan är den största utmaningen på sikt, inledde hon.
– Klimatförändringar kommer att påverka oss och en utmaning är att förstå hur man ska använda nya råvaror till bra livsmedel. Fluktuationer i världsmarknadspriser för råvaror kommer att drabba tillgänglighet för de mest behövande om inga åtgärder vidtas. Vi måste säkerställa tillgång på billiga näringsriktiga och säkra livsmedel.

Hållbarhet, avfall och matens hälsoaspekter fanns på menyn under dagen. På plats för att diskutera fanns sex nobelpristagare, professorer, entreprenörer och politiker som Isabella Lövin, Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.
– Det var verkligen folk som kunde området och dessutom var karismatiska och fick med sig publiken, berättar Anne-Marie Hermansson.
– De hade också gjort ett bra jobb med att sätta ihop spännande kombinationer, som musikern Patti Smith och Angus Deaton, förra årets nobelpristagare i ekonomi. Det var otroligt trevlig stämning och ett delaktigt auditorium. Arrangörerna sade att det var deras bästa arrangemang hittills.

Själv blev Anne-Marie Hermansson inbjuden efter att ha tipsat om andra namnkunniga inom området:
– Jag var orolig för att de skulle arrangera detta utan att ta med någon livsmedelsforskare, så jag försökte hjälpa till. Då slutade det med att de hörde av sig och föreslog mig. Det tog ett bra tag innan jag förstod att de faktiskt menade att jag skulle sitta i panelen, säger hon.

Att ha ett väl genomfört arrangemang runt mat och framtida utmaningar är viktigt för området, menar Anne-Marie Hermansson. Och även för Chalmers:
– För oss är det naturligtvis viktigt att ha en representant med. Förra året deltog Lars Börjesson, dåvarande vicerektor.

Nästa år anordnas Nobel Week Dialogue i Göteborg den 9 december 2017.

Fotnot: Här kan du titta på YouTube-klipp från årets Nobel Week Dialogue. Ett klipp från paneldiskussionen med Anne-Marie Hermansson hittas här.

Text: Mia Malmstedt
Foto: Jan-Olof Yxell

Sidansvarig Publicerad: ti 20 dec 2016.