Forskare pratar mat på Universeum

​Nu är det sportlov och extra många besökare på Universeum. Då finns Chalmers på plats för att prata om bra mat på den nyöppnade utställningen om hälsa. ”För oss är det viktigt att synas”, kommenterar Marie Alminger.
​Marie Alminger och Ingrid Undeland, båda biträdande professorer i Livsmedelsvetenskap, är överens: de hoppas på att väcka nyfikenhet och möta glada barn.

– Jag ska prata om svenska bär, om varför det är bra att äta dem och vad de innehåller. Sverige har unika och outnyttjade resurser i form av vilda och odlade bär, men vi behöver bli bättre på att ta till vara dem, säger Marie Alminger, och tillägger att det är intressant att öka kunskapen kring hur olika förpacknings- och lagringsmetoder kan användas för att öka hållbarheten hos färska bär.
– Vi vill genom att ta fram idéer till nya, spännande livsmedel bidra till att barn, ungdomar och äldre personer blir nyfikna på och äter mer bärprodukter.

Universeum kommer att ha sin interaktiva hälsoutställning fram till 2019, och har bjudit in Chalmers, Västra Götalandsregionen, Göteborgs universitet, Livsmedelsverket och ett flertal andra aktörer för att delta. Syftet är att öka kunskapen om de dagliga vanornas betydelse för hälsa och välbefinnande.
– Vi vill gärna hjälpa till och sprida kunskap. Samtidigt har vi också ett behov av att synliggöra att vi håller på med forskning kring mat och hälsa på Chalmers, och att vi gör så många roliga saker. Syns vi inte så finns vi inte, menar Marie Alminger.

Föredragen sker i den stora Akvariehallen, vilket i Ingrid Undelands fall är riktigt passande: hon ska tala om alger. Hur kan de användas, förutom i sushi? Och vad finns i dem?

– Algerna har en salt smak och en umamismak som man kan dra nytta av, det finns ett stort intresse av att dra ner på vanligt salt i kosten. Det finns också marint omega-3 – om än i låga halter – i till exempel sockertång, som är en brunalg, berättar hon.
– I Sverige har vi inte ägnat oss åt att skörda vilda alger i någon större utsträckning. Man måste vara försiktig så att man inte skadar ekosystemen. Vi tror mer på att odla och undersöker nu, tillsammans med Göteborgs universitet, vad som händer med innehållet i algerna om man till exempel odlar på olika djup.

Barnen – och deras medföljande vuxna – ska få provsmaka, klämma och känna, utlovar de. Målet är besökare som är sugna på att lära mer. Och som förhoppningsvis känner igen Chalmers som en högskola med spännande och intressanta projekt.

Tid för föredragen:
Marie Alminger – fredag 15.00
Ingrid Undeland – lördag 15.00

De båda föredragen hålls i Universeums Akvariehall. För mer information om hälsoutställningen eller sportlovsaktiviteter, gå till Universeums hemsida.

Text: Mia Malmstedt
Photo: ​Universeum

Publicerad: må 15 feb 2016.