Innovatum i Trollhättan vill inspirera, väcka intresse och sprida kunskap om naturvetenskap och teknik.

Forskare träffar elever i Trollhättan

​Kommande vecka åker forskare från Biologi och bioteknik till Trollhättan för att träffa gymnasieelever. Syfte: att inspirera och berätta att forskning angår alla!

Innovatum i Trollhättan är ett av sex science centers i Västra Götalandsregionen. Hit åker i veckan nio forskare från institutionen för Biologi och bioteknik för att delta i inspirationsdagar, de så kallade Futurumdagarna. Forskarna ska hålla korta föredrag för gymnasieelever i årskurs två på Naturvetenskaplig eller Teknisk linje. Ungdomarna kommer från Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg, och totalt kommer cirka 350 elever att få en inblick i life science-området under dagarna.
- Det är viktigt att få ut forskningen till allmänheten, till ungdomar men också till föräldrar och äldre generationer. Vi gör forskning för hela samhället, vi behöver alla engagera oss. Vi har samma mål – en bättre och hållbar värld, säger Dina Petranovic, docent och medlem i Innovatums referensgrupp.Dina Petranovic, docent

- Många forskare vill komma ut och berätta om sitt arbete, men ofta saknas plattform. Det betyder mycket, både för oss och för allmänheten, att vi kan komma ut på det här sättet.

Ingela Nylander, verksamhetschef på Innovatum Science Center, är den som driver Futurumdagarna. Hon brinner själv för forskning och har en bakgrund från både Chalmers och AstraZeneca.
- Förra året var första gången vi anordnade något liknande, och gymnasieeleverna tyckte att det var väldigt givande. De ser inte vägarna framåt inom forskning, de förstår inte vad som går att göra. Idag vill alla ha ett kreativt yrke. Jag skulle säga att det inte finns något mer kreativt än att vara ingenjör! Då får man möjlighet att hela tiden tänka ut nya saker, säger hon.

Under föredragen ska forskarna berätta om sin egen forskning, vad den leder till, men också om varför de valde just detta ämne, vad som inspirerat och lockat. Att så många forskare från Biologi och bioteknik visat intresse för att komma till Innovatum är fantastiskt, menar Ingela Nylander.
- Det var en otrolig respons, jag blev faktiskt rörd. Det känns otroligt roligt att kunna visa upp det allra senaste för eleverna. Deras generation ska i framtiden forska på sådant som vi inte ens kan ana idag.
Futurumdagarna har tre teman: Life science, Rymd och Hållbar utveckling. Chalmers finns på plats under alla tre teman.
- Vårt uttalade mål med de här dagarna är att inspirera fler att vilja läsa vidare inom naturvetenskapliga och tekniska ämnen, säger Ingela Nylander.

Dina Petranovic lägger ett annat perspektiv på det hela:
- Jag vill att ungdomarna ska förstå att forskning inte är något abstrakt, något som inte angår dem. Oavsett vilket yrke de väljer i framtiden så vill jag att de ska veta att den här forskningen görs. Det finns otroligt många jobb som på olika sätt kommer i kontakt med vårt arbete, och överhuvudtaget är det viktigt att förstå vad som händer i samhället, såväl som i forskarsamhället. De här ungdomarna ska bli tänkande, kritiska människor.

Om Innovatum Science Center:
Innovatum i Trollhättan är ett av sex science centers i Västra Götalandsregionen och liknar den mer kända storebrodern Universeum i Göteborg. Som icke vinstdrivande företag arbetar Innovatum mot skolor och allmänhet för att inspirera, väcka intresse och sprida kunskap om teknik och naturvetenskap.
Institutionen för Biologi och bioteknik kommer även framöver att samarbeta med Innovatum, inte minst genom Dina Petranovic som sitter med i Innovatums referensgrupp. Under året arbetar man med en utställning om life science som beräknas öppna under våren 2017.

Text: Mia Malmstedt

Publicerad: ti 09 feb 2016.