Webbverktyg visualiserar påverkan på de Globala målen
SDG Impact Assessment Tool - fundera över din påverkan på de Globala målen för hållbar utveckling
​Foto: Göteborgs centrum för hållbar utveckling

Nytt webbverktyg visar påverkan på de Globala målen

Ett nylanserat gratis webbverktyg vill hjälpa verksamheter att beskriva sin påverkan på de globala hållbarhetsmålen. Syftet är att höja kunskapsnivån om helhetsbilden och stärka användares bidrag till Agenda 2030 och hållbar utveckling.
Verktyget heter SDG Impact Assessment Tool och är utvecklat av Göteborgs centrum för hållbar utveckling vid Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet, i samarbete med SDSN Northern Europe och Mistra Carbon Exit och med ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionen via Maritima klustret i Västsverige.

Göteborgs centrum för hållbar utveckling är ägare av verktyget och föreståndare Jan Pettersson säger att det här är en mycket viktig satsning som centrumet har initierat för att forskare och andra aktörer ska kunna arbeta med och förhålla sig till de Globala målen i sin verksamhet.

– Vi vill erbjuda ett verktyg för att stärka arbetet med hållbar utveckling inom såväl forskning, utbildning som samverkan inom både Chalmers och Göteborgs universitet. Men det verktyg vi nu presenterar är inte bara till för universiteten. Det är också värdefullt för alla typer av verksamheter som vill stärka sitt bidrag till de Globala målen.

Verktyget är gratis och fritt tillgängligt för vem som helst att använda. Tanken är att nå så stor spridning som möjligt. Metoden som ligger till grund för verktyget har använts tidigare men enbart i dokumentform. Genom att lansera en webbversion av verktyget hoppas projektledaren Anders Ahlbäck nå ut till fler med budskapet om att helhetsbilden om de Globala målen är viktig.

– Idag ägnar många verksamheter tid åt att välja ut ’sina’ mål i Agenda 2030, ofta genom mappning. Med SDG Impact Assessment Tool försöker vi vända på perspektivet och erbjuda ett strukturerat angrepp för att, utifrån sin egen kunskap, beskriva påverkan på de Globala målen. Har vi positiv, negativ eller ingen påverkan för ett mål? Vet vi eller saknar vi kunskap? Genom att fundera över dessa frågor hoppas vi att användare kan stärka sina bidrag till Agenda 2030 och de Globala målen för hållbar utveckling.

Det finns många olika sätt att ta sig an de Globala målen och verktyget avspeglar det faktumet. Beroende på hur användaren definierar syftet med att göra en bedömning i verktyget, kan det uppfylla olika ändamål. Några exempel är att identifiera risker och möjligheter relaterade till de Globala målen; att sätta egna mål anpassade till hållbar utveckling, att berätta för aktieägare och andra intressenter om vilken påverkan ens verksamhet har eller att engagera alla anställda i att främja målen och fördela ansvar över hela organisationen för att uppnå framsteg. Alla dessa varianter skiljer sig åt i tankesätt – men olikheter kan också vändas till samstämmighet.

– Om exempelvis flera kommuner, landsting och regioner använder verktyget på samma sätt, blir det enklare att uppnå samförstånd om gemensamma utmaningar, säger Anders Ahlbäck.

För att få tillgång till webbverktyget är det bara att följa direktlänken till SDG Impact Assessment Tool och skapa ett användarkonto.

Mer information om verktyget och bedömningar gällande de Globala målen för hållbar utveckling finns på SDSN Northern Europes hemsida.

Text: Nina Silow

Publicerad: må 06 maj 2019.