Chalmers ocg Göteborgs universitet, hållbar utveckling och akademin i harmoni

Hållbarhetsveckan tillbaka i höst

Hållbarhetsveckan Act Sustainable är tillbaka i höst den 16-20 november. Chalmers och Göteborgs universitets hållbarhetsvecka firar 15-årsjubileum och nytt för i år är Chalmers roll som aktiv medarrangör och en ny forskarkonferens för att främja tvärvetenskaplig samverkan för hållbar utveckling mellan forskare på Chalmers och Göteborgs universitet.
​Hösten 2020 är hållbarhetsveckan Act Sustainable tillbaka och årets upplaga kommer sätta fokus på tvärvetenskapliga lösningar för en hållbar framtid. En stor nyhet för Act Sustainable 2020 är att Chalmers deltar som aktiv medarrangör.

Från och med 2020, då "the decade of action" inleds, är Chalmers med som aktiv arrangör av Act Sustainable. Vi hoppas på en vecka där Chalmers och Göteborgs universitet tillsammans skapar dialog och aktiviteter för ett hållbart samhälle.

Samverkan mellan universiteten och de mötesplatser som Act Sustainable erbjuder - mellan studenter och forskare - kan skapa den kreativa miljö som behövs för nya och modiga tankar. Gedigen kunskap möter ungdomlig entusiasm och kan utmana varandra till förhoppningsvis inte bara givande aktiviteter utan också roliga. Tillsammans kan vi skapa förändring, säger Chalmers hållbarhetsstrateg Maria Djupström.

Ytterligare en nyhet för i år är en tvådagars forskarkonferens för att främja tvärvetenskaplig samverkan för hållbar utveckling mellan forsakre på Chalmers och Göteborgs universitet. Konferensen arrangeras som en del av hållbarhetsveckan och understryker vikten av samverkan och att Act Sustainable är en vecka för alla på universiteten.

Jag hoppas att konferensen ska bidra till ett ökat kunskapsutbyte mellan forskare på våra bägge lärosäten men också bygga nya relationer, både mellan individer och akademiska discipliner. I tider som dessa är det extra viktigt att visa på att vi inte behöver resa jorden runt föra att få nya kontakter och perspektiv, säger Caroline Petersson, nätverkskoordinator vid Göteborgs centrum för hållbar utveckling.

Årets uppsättning av Act Sustainable innebär att hållbarhetsveckan på Göteborgs universitet firar 15-årsjubileum. Ända sedan 2005 har Göteborgs universitet arrangerat ett hållbarhetsevenemang för att utbilda studenterna i hållbarhetsfrågor och inspirera och entusiasmera till handling för ett hållbart samhälle.

Det känns fantastiskt kul att Göteborgs universitets hållbarhetsdag får fira 15 år som en hel veckosatsning för både studenter, forskare och personal. Det känns extra roligt att både Göteborgs universitet och Chalmers finns med som huvudarrangörer och att vi kan kraftsamla tillsammans.

Det märks att det finns ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor på våra universitet vilket Act Sustainable-veckans expansion är ett kvitto på! Säger Karin Bylund, projektledare för Act Sustainable.

Hållbarhetsveckan Act Sustainable arrangeras 16-20 november, följ Gothenburg Student Sustainability Hub på Facebook för löpande information och uppdateringar. Via Act Sustainable-eventet kan du vara helt säker på att inte missa någon relevant information.

Publicerad: må 23 mar 2020.