Petra Apell, industridoktorand på Centre For Healthcare Improvement
Nyfiken på förbättringar. "Under mina 26 år inom life science industrin har jag utvecklat en kunskap kring komplexiteten runt införandet av kvalitetsförbättrande metoder inom sjukvården", säger Petra Apell, doktorand på Chalmers.

Fyra frågor till Petra Apell, ny doktorand på CHI

​Petra Apell har arbetat med virtual reality-teknologi för att utveckla sjukvården, har tagit fram en strålskyddande textil och drivs av en nyfikenhet på kvalitetsförbättringar inom sjukvården. Nu kastar hon sig ut på en ny arena, som industridoktorand på Chalmers.
Vad kommer du att forska om här på Chalmers?
Mitt forskningsarbete fokuserar på hur systemintegrerade metoder baserade på färdighetsträning kan leda till att förbättra kvaliteten inom sjukvården.
 
Varifrån kommer ditt forskningsintresse ?
Under mina 26 år inom life science industrin har jag utvecklat en kunskap kring komplexiteten runt införandet av kvalitetsförbättrande metoder inom sjukvården. I takt med en fördjupad kunskap utvecklades en nyfikenhet. Hur kan man förbättra sjukvården? Hur kan man skapa värde genom att höja det medicinska utfallet samtidigt som man inte ökar kostnaderna? Hur skapar man rätt förutsättningar för sjukvårdspersonal?
 
Berätta om din bakgrund!
Kör Volvo, för att jag tror på säkerhet. Bor i Onsala, för att få närheten till naturen. Jag önskar att jag kunde skryta om en framgångsrik idrottskarriär, men det kan jag tyvärr inte. Jag skaffade tillsammans med min man två livslånga projekt, som resulterade i underbara Alexander 18 år och David 15 år.
Jag studerade matematisk-naturvetenskaplig linje med inriktning på biokemi på GU. Började därefter arbeta på läkemedelsbolaget Janssen-Cilag inom J&J, där jag fick prova mina vingar som produktchef och ansvarig för eHälsa i Norden. När företaget flyttade till Stockholm, valde jag istället att arbeta i mindre bolag. Det var nytt för mig, men jag märkte snabbt att jag trivdes som fisken i vattnet.

På Mentice och Orzone hade jag förmånen att utveckla produkter baserade på avancerad virtual reality teknologi. Vi arbetade nära vården och etablerade unika samarbeten med internationella medicinska specialistföreningar inom kardiologi, radiologi och kirurgi. Det resulterade i nya koncept och validerade metoder för utbildning och certifiering.

Numera är jag industridoktorand halvtid och entreprenör på halvtid. Jag grundade 10MD med en kollega och vi har utvecklat och patenterat en strålskyddande textil. Textilen har utvärderats i kliniska studier och vår förhoppning är att erhålla regulatoriskt godkännande inom snar framtid för att sedan påbörja en marknadsintroduktion.
 
Vad ser du mest fram emot här på Chalmers?
Jag ser fram emot att fullfölja det arbete som jag påbörjade för många år sedan inom medicinsk utbildning och simulering, men nu som en fri individ och utifrån ett vetenskapligt perspektiv. Jag ser fram emot att slänga mig ut på en ny arena. Lära mig nya saker. Träffa individer som besitter kunskap och kompetens inom ett område som jag inte själv gör. Det kommer vara utmanande. Utvecklande! Spännande! Och kul! Det ser jag fram emot.
 
Textsammanställning: Ulrika Ernström
 

FAKTA: Mer om Petra Apell

Petra Apell är industridoktorand på Chalmers, Institutionen för teknikens ekonomi och organisation, avdelningen Service Management and Logistics. Hon är också knuten till Centre For Healthcare Improvement vid Chalmers.

Sidansvarig Publicerad: on 20 dec 2017.