kök från förr - collage

Historisk utveckling av kök och badrum

​Lunchföreläsning den 14 april
​Kök och badrum är rum i bostaden som vi alla har en relation till. Det är också de rum som ofta förändrats genom nya tekniska lösningar, stambyten eller nya modetrender. Utformning av kök och badrum följer tidsandan genom decennierna, såväl tekniskt som funktionellt.

Tidstypiska Kök och bad 1880-2000 är en ny bok utformad av arkitekterna och författarna Cecilia Björk och Laila Reppen, tillsammans med Gustav Bergström. Cecilia och Laila har tidigare skrivit bland annat Så byggdes husen, Så byggdes staden, Så byggdes villan och Tidstypiskt.

Boken skildrar utvecklingen i kök och badrum under 120 år – från 1880-talets bostadsnöd med mat som lagas på vedspis och torrdass på gården till år 2000 när hög standard i kök och badrum är en självklarhet. Kvinnans roll i hemmet, folkhemmets framväxt och den tekniska utvecklingen är faktorer som förändras och beskrivs genom decennierna.

Arbetet med att ta fram boken har varit omfattande och krävt både fantasi, systematik och uthållighet. Kök och badrum är inte utrymmen som dokumenterats i historien. Föreläsningen kommer att fokusera på hur arbetet bedrivits och hur utvecklingen kan beskrivas.

Länk för att ansluta får du här


Sidansvarig Publicerad: on 07 apr 2021.