CBA i media


no. 5 2022
Vilka kvaliteter har en god bostad?
Kan man utvärdera bostäder med hjälp av ett utvärderingsverktyg och kan man generera nya bostadslösningar med hjälp av ett beställningsverktyg där man kan bestämma en optimal kvalitetsnivå?

Hem&Hyra
2022-04-08
Ombildningsdebatt i Göteborg: får inte bli som Stockholm
Ombildningar av kommunala hyresrätter till bostadsrätter har blivit en valfråga i Göteborg. Facit från Stockholm avskräcker. Samtidigt får politikerna hård kritik från forskarhåll, för att ägna all sin kraft åt symbolfrågor.

Därför blir dyrare hus billigare i längden
I decennier har allt handlat om att bygga så billigt som möjligt. Men enligt bostadsforskare borde vi bygga bättre - och dyrare. Det ger långsiktigt lägre kostnader och mer hållbara bostäder.

Så räddar vi Göteborg - sluta riv stadens gamla hus
Om politikerna verkligen känner omsorg om hus byggda i "klassisk stil" har jag ett enkelt förslag: sluta riv! Det skriver Kaj Granath, arkitekt och gästforskare på Chalmers.

Boende tycker till om prisade Brf Viva
Både för- och nackdelar med loftgångar och gemensamma ytor. Mycket betong men bra planlösningar. Insyn och ändå trevligt. En rikedom även om inte allt används. Ungefär så skulle de boendes upplevelser i Kasper Salin-prisade Brf Viva kunna sammanfattas

Varning: ”Boverket krymper bostäder”
Pyttesmå vardagsrum, sovrum på under fem kvadratmeter, kök utan dagsljus och slopade lägenhetsförråd. Mitt i pandemin jobbar Boverket för mindre bostäder, varnar Ola Nylander, arkitekturprofessor vid Chalmers.

Forskaren om marknadshyror: "Inga fördelar för boende"
Fri hyressättning i nyproducerade lägenheter föreslås införas från första juli 2022. ”Inga fördelar för boende”, säger Ola Nylander, professor på Chalmers.

Göteborgs-posten
2021-05-20
Boverkets nya regler strider mot svenska rättsprinciper
Boverkets förslag om nya regler i byggbranschen innebär att kontrollen för att regler och krav efterföljs lämnas över till byggbolag och byggindustrin. Förslaget har flera brister och bygger på ogrundade påståenden om vad de boende efterfrågar, skriver Ola Nylander, professor i arkitektur.

2021-03-04
Köket står i centrum i närstudie om cirkularitet
Anita Ollár ville undersöka vilken betydelse rumslig utformning har för att minska bostäders miljöpåverkan och valde att zooma in på köket. Nu har hon presenterat sin licentiatavhandling.

Fastighetsnytt
2020-09-03
Ny forskning: Högre kvalitet kan ge lägre hyra
Att bygga bostäder med högre kvalitet kan pressa hyrorna. Det visar forskning från Boinstitutet och Centrum för Boendets Arkitektur (CBA) vid Chalmers. ”Lönsamheten kan skruvas till nästan vad som helst”, säger Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, som kommenterar rapporten.

Hyresgästföreningen
2020-09-03
Viskaforsmodellen med passivhus i trä gav lägre hyra
Genom att ifrågasätta kostnadskalkyler går det att hålla hyran nere. Det visar Antti Kurvinen i sin forskning där Viskaforshems passivhus i trä utgör fallstudie.

Sidansvarig Publicerad: on 04 jan 2023.