Viktor Bergion tillsammans med åhörare i Lisebergshjulet

Forskare och åhörare intar varje år Lisebergshjulet under Vetenskapsrouletten. Viktor Bergion till höger i bild.

Nyttiggörande på svindlande höjder

Att sitta instängd i ett trångt utrymme, med folk du aldrig träffat förut, i ett snurrande hjul, nittio meter över havet – samtidigt som du ska försöka presentera dricksvattenforskning och FN:s globala hållbarhetsmål, är det verkligen rimligt? Frågar du Viktor Bergion är svaret på den frågan ja.
​Viktor Bergion, doktorand på Chalmers och inom DRICKS var en av de deltagande forskarna i Vetenskapsfestivalens populära programpunkt "Vetenskapsrouletten" som varje år genomförs i Lisebergshjulet. I varje gondol i hjulet finns en forskare som under den femton minuter långa åkturen, med Göteborgs skyline som fond, presenterar sitt forskningsområde för passagerarna. För Viktors del med inramningen FN:s globala hållbarhetsmål nummer 6, ”Rent vatten och sanitet för alla”.

– Det är ett okonventionellt men väldigt bra tillfälle att diskutera viktiga samhällsfrågor och att interagera med medborgare. De som i slutändan faktiskt får nytta av mitt arbete, menar Viktor.

Till vardags arbetar Viktor med verktyg och modeller för riskbedömning, och målet med forskningen är hållbar reduktion av hälsorisker i dricksvatten – ett ämne som berör de flesta. Men bortsett från det faktum att det 60 meter höga hjulet snurrar under presentationen, är det även en utmaning att anpassa informationen så att samtliga åhörare får behållning av åkturen.

– Att ha skolungdomar tillsammans med pensionärer, eller om några av personerna inte kan så bra svenska samtidigt som några bara kan svenska är en utmaning. Då gäller det att presentera de väsentliga delarna och ta samtalet dit det kommer. Vi pratade också om saker som inte alls låg inom mitt direkta kunskapsområde, men vi kunde ändå diskutera och relatera till hållbarhetsmålen. En annorlunda men rolig dag på jobbet,  sammanfattar Viktor.

Vetenskasfestivalen anordnas i april varje år, och temat för 2019 års upplaga av festivalen är "Den svindlande tanken", med underrubriken "teknikens betydelse för människans utveckling". I år pågår festivalen mellan 1-12 april med aktiviteter både för allmänheten och med bokningar för skolklasser. Sedan ett par år tillbaka har Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV) samordnat så att sjutton av de deltagande forskarna representerar vart och ett av FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Publicerad: må 08 apr 2019.