CVA i media
2020

2019

2018

2017

Nu kommer standard för utemiljö i vårdsammanhang (vaxtforum.se)

Helle Wijk prisad för sitt arbete med vårdmiljön för personer med demenssjukdom (Akademiliv)

Bad hospital design is making us sicker (NY Times)


2016

Vårdmiljön ska inspirera patienten att bli medskapare i sin egen vård (Locum Rum)

Så kan nya vårdmiljöer göra sjukhuspatienter mer friska (DN)

Med arkitektur som medicin. Intervju med Stefan Lundin i Chalmers magasin: Sida 32.

Så påverkar arkitekturen patienter på den psykiatriska klinken. Stefan Lundin goes world wide - ett reportage om arkitektur inom psykiatrin i radion P3, Sverigesradio (på svenska).
 

2015

Här gör rummet patienterna friskare. En artikel av Ola Nylander på gp.se om Östras psykiatriska klinik och Healing architecture.

Roger Ulrich: “It’s Past Time” For New EBD Literature Review. En artikel i Healthcare Design Magazine.

Seeds Of Change: An Interview With Roger Ulrich. En längre artikel i Healthcare Design Magazine där Roger Ulrich pratar om evidensbaserad design.

Better Healing from Better Hospital Design. En artikel i Harvard Business Review där Roger Ulrich, Peter Fröst och CVA är nämnda.

Design Education Meets Health Architecture. Intervju med Roger Ulrich och Peter Fröst i Form Design Magazine som är Tysklands äldsta designtidskrift som publiceras på tyska och engelska. Det är ett temanummer som handlar om design och hälsa - ”Design meets Health". Ett område som beskrivs är hur man arbetar med utbildning inom vårdarkitektur internationellt.

Eget rum – basen i framtidens sjukvård. Intervju med Maria Berezecka i byggnyheter.se

Chalmersstudenter skissar på framtidens operationslokaler. Artikel på nusjukvarden.se

Collaboration Is Key In Swedish NICU Design. Samarbete genom Designdialoger utvecklade på Chalmers skapar världsledande Neonatal-avdelning på Karolinska Huddinge. Artikel av amerikansk inredningsarkitekt i “Healthcare Design"

2014 

Rätt vårdmiljö sparar pengar och hälsa.​​ Föreståndare vid Centrum för vårdens arkitektur, Peter Fröst intervjuade i Blekinge Läns Tidning, den 8 september 2014: Sjukhusbråket handlar om fel saker. Peter Fröst tycker inte man ska se byggbehoven som jättekostnader. Det finns mycket forskning som visar att själva vårdmiljön har en väldigt viktig roll för att människor ska bli friska. Det kan handla om enpatientsrum, tillgång till natur och utblick och att kunna ha anhöriga hos sig.

A hospital room with a view. En artikel som publicerades i Bloomberg den internationella nyhetsbyrån.

Så kan vi sluta att bygga in ohälsa i vården. Debattartikel publicerad i Dagens Medicin om vårdens arkitektur och behov av mer forskning.

Vilken betydelse har vårdmiljöns utformning? En artikel i sista numret av tidskriften Distriktsläkaren nr 1/2014: är mycket ambitiös då det gäller att beskriva vårdens arkitektur.

Ljus påskyndar tillfrisknandet. Roger Ulrich och Peter Fröst intervjuade i Svenska Dagbladet, den 18 februari 2014. Levande inomhusmiljö med ljus och natur försöker arkitekter få patienter på sjukhus att må bättre – till och med under pågående operation.

Ljusare sjukhus ger friskare patienter. Roger Ulrich och Peter Fröst intervjuade i en artikel den 6 februari 2014.

 

2013

Bygg för kropp och själ som handlade om vårdarkitektur. Peter Fröst deltog i två längre intervjuer som representant för CVA och Chalmers i radioprogrammet P1 "Kropp och själ".

Landstingen bygger för miljarder. En artikel på temat Framtidens sjukhus i Dagens Medicin nr 45/13, den 6 november. 

Designing for Calm. Gästprofessor Roger Ulrich medverkar med en stor artikel i New York Times hemsida om hur god vårdarkitektur kan bidra till att reducera stress och aggressivitet.

 

2012

Läkande arkitektur. Sverigesradio: Vetenskapsradion Forum, den 3 december 2012.

Evidensbaserade byggnader för vården. Publicerad i Omvårdnadsmagasinet, en tidning från svensk sjuksköterskeförening, nr 6/12, sidan 16.

Brittisk forskningssite om god arkitektur, psykiatri och aggressioner (Science the last word on science).

Helande byggnader minskar belastningen för de anställda (suntliv.nu).

Mindre hot och våld i psykvård tack vare en god vårdarkitektur (suntliv.nu).

Tänk fritt om framtidens förlossningsrum, artikel i Jordemodern nr 10 oktober 2012 (PDF).

 

2011

Nyckeln till den goda vårdavdelningen, artikel i Locum Rum nr 4, 2011.

Ny vård i nya hus, artikel i Läkartidningen nr 19, 2011 (PDF).

Sidansvarig Publicerad: må 23 nov 2020.