Susanne Aalto
​Susanne Aalto, professor i radioastronomi, vid Onsala Rymdobservatorium. ​​​​
​Fotograf: Anna-Lena Lundqvist.

Susanne Aalto är årets William Chalmersföreläsare

​Hur de gigantiska svarta hålen i galaxers mitt växer till sig, är en av de stora frågorna om livet, universum och allting. Och att söka svaret på den är något som Susanne Aalto, professor i radioastronomi och årets William Chalmersföreläsare, ägnar sitt yrkesliv åt. 
”Galaxernas mörka hjärtan - där molekyler mättar monster” är titeln, när Susanne Aalto ger årets William Chalmersföreläsning och den är hämtad från studier som hennes forskargrupp gör om vad som återfinns i galaxers mitt. Med hjälp av de 66 synkroniserade antennerna på Alma-teleskopet i Chile upptäckte de något nytt i universum – galaxer vars centrala delar är så inbäddade i stoft och gas att inte ens röntgenstrålning kan passera. I synligt ljus ser de tråkiga ut, utan tecken på intressant aktivitet. Men mätningar i radioområdet avslöjar hittills okänd och mycket snabb tillväxt bakom stoftridåerna.

– Vad gömmer sig egentligen där inne? Det är svårt att se eftersom stoftet absorberar synligt ljus – det blir ungefär som att betrakta en lampa genom en filt. Radiovågor kan däremot passera stoftet och ge oss en uppfattning om vad som sker därinne, men det är knepigare än vad jag först trodde.

Susanne misstänker att det kan vara snabbt växande svarta hål. Supermassiva svarta hål antas generellt ha vuxit till sig när universum var betydligt yngre. Men Susanne Aalto tror att det kan hända nu också, men att tillväxten framför allt sker bakom extrema mängder stoft.

– Supermassiva svarta hål växer tillsammans med sin värdgalax. Men det är inte så att de bara slukar allt som kommer i deras väg. Faktum är att svarta hål, liksom kinkiga barn vid matbordet, är ganska svåra att mata. De reglerar sin tillväxt och mycket materia som flödar mot dem slungas ut i vindar eller smala jetstrålar. Frågan är hur den enorma galaxen och det pyttelilla svarta hålet – tänk dig en miljard solar nedstoppade i en fingerborg – pratar med varandra? Hur funkar samspelet när de växer tillsammans? Det är en nyckel till att förstå galaxer utveckling, vilket i sin tur är en viktig pusselbit för hela universums utveckling. Min drömupptäckt är att lösa den här gåtan, säger Susanne Aalto.

För att försöka se innanför stoftridåerna har hennes forskargrupp, tillsammans med ett internationellt team, utvecklat en metod där de använder molekyler i stoftet som mätinstrument. Molekylerna absorberar energirikt infrarött ljus från galaxens inre och sänder sedan ut motsvarande energi i form av radiovågor som kan tränga ut genom stoftet. Genom att studera radiovågorna har Susanne Aalto och hennes kollegor börjat att lägga pusslet utifrån för att söka svar på vilka processer som har gett upphov till det energirika infraröda ljuset. Ett växande svart hål, eller kanske en form av extrem stjärnbildning som vi aldrig sett förut?

Välkommen till föreläsningen​

William Chalmersföreläsningen är på svenska den 4 november kl 18, i RuNan, Chalmers Kårhus. Du kan också följa presentationen live via Youtube. Läs mer om föreläsningen och anmäl dig

Läs mer: 

Sidansvarig Publicerad: fr 05 nov 2021.