Möt våra forskare!

Proteiner, alger och cellfabriker. Ämnena varierar när Biologi och biotekniks forskare möter allmänheten på Vetenskapsfestivalen. En av föredragshållarna är professor Pernilla Wittung-Stafshede, som också deltar i tävlingen Science Slam.
​Hundratals aktiviteter, över 1000 timmars vetenskap och uppåt 70 000 besök. Så beskriver arrangörerna Vetenskapsfestivalen. Syftet är att kommunicera vetenskap på ett lättfattligt sätt, mot allmänhet, skolor och näringsliv. I år pågår festivalen mellan 8 och 19 maj.

Pernilla Wittung-Stafshede, professor och avdelningschef på Kemisk biologi, gör två framträdanden på festivalen. Det ena är ett lunchföredrag, det andra är på Science Slam – tävlingen där forskare från Göteborgs universitet och Chalmers tävlar för att avgöra vem som bäst förklarar sin forskning på tre minuter. Förra året vanns tävlingen av Biologi och biotekniks forskare Cecilia Mayer och hennes bönforskning.

Pernilla Wittung-Stafshede, vad ska du tala om?
– Jag ska berätta om proteiner. Om hur de fungerar och hur viktiga de är för levande organismer, men att de också kan göra oss sjuka. Om proteinerna till exempel veckar sig fel kan de orsaka neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers. Jag kommer bland annat att berätta om felveckningssjukdomar som ökar dramatiskt i världen just nu – främst för att vi blir äldre – och som vi inte har några botemedel för idag.

Hur är det för dig att tala om detta på så kort tid – går det ens att beskriva forskning så kort?
– Jadå, det går och jag kan prata snabbt! Men jag ska försöka ta det så pass lugnt att folk förstår.

Hur känns det att det är ett tävlingsmoment?
– Spännande och läskigt, ovant förstås. Fast för mig är själva tävlingen bara på skoj.

Vad tror du om dina chanser?
– Jag vet inte hur forskarna från Göteborgs universitet är, men jag vet att alla deltagare från Chalmers är jättebra personer med mycket intressant forskning. Så jag tror det blir tight!

Varför är Science Slam en bra idé?
– Det är ett bra sätt att förmedla vad Chalmers gör till allmänheten. Det är viktigt att visa vilken bredd Chalmers har – och att det vi gör är viktigt på många olika sätt för framtiden!

Här kan du möta forskare från Biologi och bioteknik under Vetenskapsfestivalen:

Onsdag 10 maj:
Tema: Refining in Sweden – Factories for a green future
Bältespännarparken, Lilla festivaltältet, 16.00-17.30

Under denna rubrik ger flera forskare från BIO korta föredrag (observera att föredragen är på engelska):
Lisbeth Olsson: The Bio-refinery concept, 16.00-16-15
Jenny Arnling Bååth: Enzymes & biorefineries, 16.15-16.30
Cecilia Geijer: Microorganisms: small efficient cell factories, 16.30-16.45
Emma Karlsson: Nylon from the forest – how can that be? 16.45-17.00
Ingrid Undeland: Algae – green slime to future food? 17.00-17.15
Matty Janssen: Does cutting trees for plastics help the planet? 17.15-17.30
Konferencier: Carl-Johan Franzén

Fredag 12 maj:
Tävlingen Science Slam med (bland andra) Pernilla Wittung-Stafshede
Bältesspännarparken, 18.00-19.00

Lördag 13 maj:
Pernilla Wittung-Stafshede: Proteinveckning – en fråga om liv och död
Chalmersska huset, Södra Hamngatan 11, 12.00-13.00

Söndag 14 maj:
Cecilia Mayer: Bönorna regerar!
Chalmersska huset, Södra Hamngatan 11, 12.00-13.00

Text: Mia Malmstedt
Foto på Pernilla Wittung-Stafshede: Johan Bodell

Publicerad: ti 09 maj 2017.