Mission: Att locka indiska studenter

​Flera gånger varje år åker Chalmers till olika länder för att locka nya studenter. Med på höstens resa till Indien fanns Raghu Mokkapati, postdoc på institutionen för Biologi och bioteknik.
"En mycket bra erfarenhet", sammanfattar han.
​Resan till Indien ägde rum under två hektiska veckor i skiftet september-oktober. Den lilla delegationen från Chalmers besökte fem städer – Pune, Hyderabad, Bangalore, Chennai och New Delhi – för att delta i mässor och möta studenter.

– I de fyra förstnämnda stod vi på mässor, Sweden Education Days, som arrangerats av Svenska Institutet och Business Sweden. I New Delhi var det annorlunda. Där deltog vi i den EU-anknutna mässan EHEF, som samlade 80 universitet från hela Europa, vilket blev lite för stort. Men de egna mässorna funkade perfekt! Framöver vill de anordna en egen i New Delhi också, berättar Raghu Mokkapati, som själv kommer från Indien.
– Arrangörerna på plats gjorde verkligen ett fantastiskt jobb med att dra studenter till mässorna, bland annat genom att vara ute på universiteten för att informera och ordna transporter för de som behövde. Vi träffade massor av studenter och var upptagna hela tiden.

Besökarna var intresserade, motiverade och känner väl till Chalmers, berättar Raghu Mokkapati. De frågade om Chalmers styrkor, och varför de ska välja Chalmers framför andra universitet i andra länder, som exempelvis USA.

– Sedan undrar de mycket om kostnadsläget i Sverige. Ofta är det det som stoppar dem från att söka, att det är dyrt, säger han, och fyller i att de tipsade studenterna om stipendier:
– Många som kom på mässan går nu andra eller tredje året på sitt grundprogram, så de har gott om tid på sig att göra bra studieresultat och ansöka.

Resans syfte var att göra reklam för de mastersprogram som Chalmers erbjuder. Men det visade sig snart att många av studenterna redan har siktet inställt på doktorandtjänster.

– Det är hård konkurrens om doktorandplatserna. Därför rekommenderade vi ändå att de söker mastersprogram här, om inte annat för att det är lättare att sedan bli doktorand när man väl är på plats, även om det förstås i slutänden beror på deras resultat.

De indiska studenterna må känna till Chalmers, och Sverige, men de är inte lika medvetna om var Göteborg ligger. En karta var till hjälp, och den svenska delegationen fick svara på många frågor om staden – och om vädret förstås.

Totalt åkte fyra personer på resan; en alumnkoordinator, två kommunikatörer från Chalmers studentrekrytering samt Raghu Mokkapati som var den enda forskaren.

– De indiska arrangörerna rekommenderade att akademiker följer med på resorna, eftersom vi kan svara på tekniska frågor från de presumtivt blivande studenterna. Och jag skulle starkt rekommendera andra forskare att åka med! Vi lär oss också mycket av detta, det är en bra erfarenhet, säger han.
– Om vi inte är på plats så får vi inte frågorna, då upptäcks heller inte om något är oklart eller inte stämmer.

Kvällarna ägnades åt nätverkande med alumni, som också engagerades för att hjälpa till på mässorna. En av alumnerna bjöds också upp på scen och berättade om det dagliga livet på Chalmers, såväl som i Sverige.

Själv trivs Raghu Mokkapati mycket bra på Chalmers. Hans forskning rör användning av grafen inom hälsosektorn, och tjänsten delas mellan Chalmers och WellSpect Healthcare. Efter åtta månader på plats är han redan övertygad om att han vill stanna länge.

– Hur skiljer sig Chalmers och Sverige från andra länder? Jag har studerat och forskat i sex länder innan jag kom hit. Alla är duktiga på forskning och kämpar med att publicera, men Chalmers har något extra för dig som är intresserad av innovationer eller att starta företag. Du får verkligen stöd, och det är speciellt, det har jag inte stött på förut! Dessutom har jag blivit erbjuden en flexibilitet som är väldigt värdefull för mig i mitt arbete.

Text: Mia Malmstedt

Sidansvarig Publicerad: fr 28 okt 2016.