Hon vann Science Slam

​Cecilia Mayers föredrag om bönor tog publiken med storm, och hon vann Vetenskapsfestivalens tävling Science Slam på fredagen. ”Det här känns så kul!”, säger hon.
Cecilia Mayer, som arbetar på Biologi och biotekniks avdelning för Livsmedelsvetenskap, stod för första gången inför åhörarna på Vetenskapsfestivalen i fredags. På tre minuter skulle hon beskriva sin forskning för publiken – och dessutom gärna locka till skratt. Sammanlagt tävlade åtta forskare, fyra från Chalmers och fyra från Göteborgs universitet. Publiken fick rösta på de olika tävlande och när allt var över visade det sig att Cecilia Mayer vunnit.
– Jag hoppas att det märktes att jag brinner för det här, och att jag har ett aktuellt ämne som berör. Jag fick också mycket följdfrågor av publiken efteråt. Det var verkligen roligt, säger hon.

Vad handlade din presentation om?
– Vi måste hitta ett sätt att ställa om till att använda mindre animaliskt protein och mer vegetabiliskt. Det är inte hållbart att fortsätta äta kött som vi gör. Exempelvis behövs det mångdubbelt mer grödor för att föda upp djur och producera ett kilo kött, än för att producera ett kilo bönor. Vi behöver våra svenska bönder men animalisk produktion, som den ser ut idag, är ohållbar. Istället behöver vi hjälpa dem att ställa om till produktion av till exempel bönor genom att skapa mervärde.

Hur kan man göra det då?
– Det är just det jag håller på att titta på i mitt arbete. I bönorna finns flera viktiga näringsämnen som vi behöver, och de kan användas för att göra vad som helst; maränger, ost, mjölkersättningsprodukter… Men vi måste hitta sätt att få bort både vissa antinutrionella komponenter och smaken – jag skulle inte vilja att min yoghurt smakar bönor – utan att det påverkar näringsämnena. För detta behövs nya, förbättrade och mer skonsamma metoder.

Det låter lite som science fiction.
– Faktiskt ligger det inte särskilt långt i framtiden. Vi har ju redan köttersättning. Snart kommer fler produkter. Jag tror till exempel att vi kan förvänta oss mjukostliknande pålägg. Hårdost tar nog längre tid att framställa.

Hur ska man få människor att vilja välja denna typ av produkter?
– Det handlar ju om att sprida kunskap, men också om att produkterna måste bli tillräckligt goda för att man ska välja dem utifrån smak. De som är miljömedvetna handlar redan den här typen av varor. Men många andra utgår från sin personliga smakupplevelse, så produkterna behöver bli riktigt bra. Nya metoder behövs för att arbeta med detta, och det finns ett stort intresse från industrin.

Det är också så att vi skulle kunna odla många fler grödor i Sverige än vi gör idag, eller hur?
– Oh ja. Vi kan odla många typer av bönor, linser och exempelvis quinoa. Det är som är så bra är att bönorna dessutom förbättrar jordstrukturen, de för tillbaka kväve till jorden. Därför passar det utmärkt att odla exempelvis bönor och havre tillsammans, eller växelvis över åren. Då kan vi minska kvävegödningen som är en stor orsak till övergödning i Östersjön, Kattegatt och våra inlandsvatten.

Hur kändes det för dig att vinna Science Slam, i hård konkurrens med många andra intressanta forskare och ämnen?
– Det är så kul, och en bekräftelse på att det här är viktigt. Jag har velat arbeta med de här frågorna länge. Efter det här peppar jag ännu mer för detta! Dessutom är det ju otroligt viktigt att vi får ut vår kunskap. Det spelar ju ingen roll vad jag gör om jag inte kan sprida det till andra.

Har du några tips till andra som ska presentera sin forskning?
– Ha kul!

Text: Mia Malmstedt
Bilder: Anita Fors, Carina Schultz

Publicerad: ti 19 apr 2016.