Bild på Alexandra Paul

Hon får stipendium för avancerad mikroskopiforskning i USA

​Alexandra Paul, forskare vid Chalmers specialiserad på molekylär mikroskopi, får ett Barbro Osher-stipendium för sin forskningsvistelse på University of Texas at Austin.
Alexandra Paul får 90 000 kr från Barbro Osher Endowment, som stödjer chalmersforskare som vill utveckla sin forskning i samarbete med prominenta forskare vid amerikanska universitet. 

− Jag känner mig väldigt hedrad över att få stipendiet för att bedriva min forskning vid ett spännande och världsledande universitet. Jag är säker på att jag kommer utvecklas och lära mig mycket det kommande året. Och jag ser fram emot att vara del av en spännande forskningsmiljö vid institutionen för biomedicinsk teknik, säger Alexandra Paul.  

Alexandra Paul disputerade 2018 på institutionen för biologi och bioteknik vid Chalmers. Då forskade hon på lipider och hur dessa kunde vara inblandade i utveckling av överviktsrelaterade sjukdomar. 2019 fick hon Vetenskapsrådets anslag för en internationell postdoktjänst. 

I sitt nya forskningsprojekt kommer Alexandra Paul att använda en avancerad mikroskopiteknik för att undersöka om – och i så fall hur − lipiddroppar är involverade i sjukdomsförloppet vid Parkinsons sjukdom. Tekniken, coherent Ramal scattering (CRS), används endast av ett tiotal universitet runt om i världen – bland andra University of Texas at Austin.

Stipendiet från Barbro Osher kommer att täcka kostnader för boende och resor under Alexandra Pauls första vistelseår i USA.

Text: Susanne Nilsson Lindh
Foto: Martina Butorac   

Om Barbro Osher
  • Barbro Osher är honorär generalkonsul i San Francisco, och en välkänd mecenat.
  • Hon grundade och driver Barbro Osher Pro Suecia Foundation, som stöder projekt med svensk anknytning inom kultur och utbildning i Sverige och USA.
  • Sökande till stipendier via Barbro Osher Endowment måsta vara forskare anställda av Chalmers.
    Läs mer om hur man ansöker. 

Läs mer om Alexandra Pauls forskning: Hennes vision − tidig upptäckt av Parkinsons sjukdom
​​​

Sidansvarig Publicerad: on 15 jan 2020.