Professor Pernilla Wittung-Stafshede.

​Foto: Johan Bodell

Chalmersprofessor invald i styrelsen för Biophysical Society

​Som första svensk på över femtio år har chalmersprofessorn Pernilla Wittung-Stafshede blivit invald i styrelsen för det internationella samfundet för biofysik, Biophysical Society.
​Ett okänt telefonnummer från USA fick Pernilla Wittung-Stafshede att bli lite skeptisk. En försäljare kanske? Men det visade sig vara ordföranden i Biophysical Society som personligen ville framföra nyheten att hon som en av fyra blivit invald i samfundets styrelse.

– Jag blev verkligen jätteglad. Jag gör en hel del för forskningen och akademin här i Sverige, men jag vill gärna bidra även på ett internationellt plan, säger Pernilla Wittung-Stafshede.

Hon är den andra svensken och första svenska kvinnan någonsin att bli invald i styrelsen för det väletablerade och stora Biophysical Society – ett samfund som överlappar mycket väl med Pernilla Wittung-Stafshedes forskningsintressen. Området biofysik handlar om att kartlägga den biologiska världen ända ner på molekylnivå.

– Vi försöker förstå livets mekanismer, olika sjukdomar och hur de kan botas, förklarar Pernilla Wittung-Stafshede.

Under sina tre år i biofysiska samfundets styrelse planerar hon att driva bland annat genusfrågor, något som hon redan jobbat med i en av samfundets kommittéer. Hon vill också försöka få fler unga forskare att bli intresserade av biofysik, och se till att det blir bra ämnen på samfundets årliga konferenser.


Text: Ingela Roos

Publicerad: to 17 aug 2017.