Francesco Gatto

Belönas för cancerupptäckt i blodprov

Hans blodanalys kan avslöja flera typer av cancer på ett tidigt stadium, och ökar möjligheterna till effektiv behandling. För detta belönas Francesco Gatto med prestigefyllda titeln ”Innovator Under 35” av MIT Technology Review.
​Cancer diagnostiseras oftast med hjälp av olika medicinska avbildningstekniker som röntgen eller datortomografi, så kallad CT. Undersökningarna är dyra och kan i förlängningen innebära risk för biverkningar. Därför kan de inte användas alltför ofta, vilket i sin tur leder till att sjukvården kan missa möjligheten att ställa tidiga diagnoser.

Metaboliter avslöjar sjukdom​

Med ett enkelt blod- eller urinprov är det nu möjligt att utföra kontroller mycket oftare, för att tidigare hitta cancer eller upptäcka återfall, vilket möjliggör en optimal behandling. Men testet finns idag endast för ett fåtal cancertyper. Francesco Gatto, gästforskare och alumni vid institutionen för biologi och bioteknik, utvecklar analysen av metaboliter från blod – små molekyler som avspeglar cancercellernas tillväxt – så att det blir möjligt att känna igen fler sorters cancer. För detta har han nu utsetts till en ”Innovator Under 35”, tillsammans med 34 andra europeiska innovatörer.
–    Det är en stor ära! Först förstod jag inte riktigt hur stort detta är. Men sedan, när nyheten kom ut, möttes jag av överväldigande reaktioner, berättar han.
–    Utmärkelsen uppmärksammar det arbete som innovatörer gör, när vi arbetar med projekt som kan komma att ha stor betydelse för samhället, och delas ut av en högt ansedd jury som satts ihop av MIT Technology Review.

Mission: Att rädda liv

Francesco Gatto och professor Jens Nielsen grundade 2017 företaget Elypta, ett spin-off-företag från Chalmers som också arbetar i nära samarbete med universitet. Elyptas uttalade syfte är att förebygga cancerdödlighet genom att utveckla tekniken med biopsier från blod eller urin, för upptäckt såväl som uppföljning eftersom testfynden också visar hur patienten svarat på behandling. Tekniken bygger på 19 biomarkörer, som Francesco Gatto identifierade under sin tid som doktorand på Chalmers, samt maskininlärning och algoritmer. De genererade mätvärdena identifierar sedan de olika cancertypernas individuella signaturer.

–    Vi har nu avslutat mer än fem kliniska studier som visar på en fantastisk träffsäkerhet, inte bara när det gäller den cancertyp som vi främst letat efter – en typ av njurcancer – utan också flera andra sorter, säger Francesco Gatto och tillägger att Elypta nu planerar att släppa sitt test för forskningsbruk under 2019, och starta två stora försöksstudier, med flera inblandade sjukhus, under 2020.
–    Det finns mycket bevis för att tidig upptäckt av cancer minskar dess dödlighet, och det är i slutänden det enda som räknas, avslutar han.

Paloma Cabello, medlem i juryn som utsett 2018 års “Innovators Under 35”, säger i en kommentar att Francesco Gatto utmärker sig för sin ”tekniska briljans, kreativitet, och sitt fokus på möjligheterna att överföra och implementera kunskap”.

Text: Mia Malmstedt
Foto: Martina Butorac