Sandra Mattsson
​​Nyblivne doktorn Sandra Mattsson utforskar välbefinnande och prestation i gränslandet mellan människor och maskiner.​​
​Foto:​ Carina Schultz

I gränslandet mellan människor och maskiner

​​​​Nyblivne doktorn Sandra Mattsson utforskar välbefinnande och prestation i gränslandet mellan människan och maskinerna.​ I ett flertal studier har hon undersökt hur en montörs arbete kan förbättras ur ett hälsoperspektiv. Vilken data går det att få fram? Och hur den kan användas och visualiseras på bästa sätt?​​
​Vi har tidigare rapporterat om ny forskning om mental belastning i industrin. Det projektet baseras bland annat på mätningar som Sandra Mattsson nu presenterar i sin doktorsavhandling om gränslandet mellan människor och maskiner. I ett flertal studier har hon undersökt hur en montörs arbete kan förbättras ur ett hälsoperspektiv. Vilken data går det att få fram? Och hur den kan användas och visualiseras på bästa sätt?
Idag är montering ofta komplex på grund av att företag tillverkar fler kundspecifika produkter. Det gäller exempelvis bilar, verktyg eller kylskåp. När kunden kan välja att göra produkten mer personlig, ökar antalet möjliga kombinationer av delkomponenter. Höga krav ställs då på att operatören håller ordning på vad som ska monteras när. Med förbättrade arbetsinstruktioner och genom att mäta välbefinnande i real-tid menar nyblivne doktorn Sandra Mattsson att det går att öka både välbefinnande och prestation samtidigt. Många monteringsstationer inte är anpassade till operatörens kognitiva arbete.

– Min forskning handlar om att stötta operatören i monteringsarbetet i ett produktionssystem. Målet är att öka både välbefinnande och prestation, på samma gång! I min avhandling presenterar jag två sätt att göra detta: genom att förbättra arbetsinstruktioner eller genom att mäta välbefinnande i real-tid. 

Sandra Mattsson intresserade sig tidigt för människors mentala välbefinnande. Det intresset fick henne att börja läsa psykologi efter gymnasiet – men hon saknade matten. I stället sökte hon sig till Chalmers och valde programmet Automation och Mekatronik. 

– Mitt mål var att antingen förstå hur människans hjärna fungerar eller att arbeta med exempelvis övervakning eller adaptiva system för att stötta människor i komplexa system. När tjänsten som doktorand inom samspelet mellan människa och maskin utlystes var ju det helt perfekt! 

Hon drivs av att lösa problem som andra säger är omöjliga att lösa. Att förenkla och hitta modeller som kan användas för att förstå en komplicerad situation. 

– För mig handlar det om att vara precis i gränslandet mellan människan och komplicerade automatiserade maskiner. Om vi kan förstå det samspelet bättre, kan många fel undvikas och arbetet bli både mer effektivt och tillfredsställande. 

Efter disputationen fortsätter Sandra som forskare på avdelningen ProduktionssystemInstitutionen för industri- och materialvetenskap. Forskargruppen hon medverkar i kallas "Optimering av samverkan mellan människa och automation​".


Läs mer om Sandra Mattssons forskning:

Aktuell med: Nybliven doktor med sin avhandling: Towards increasing operator wellbeing and performance in complex assembly 
Bor i: Göteborg i lägenhet 
Familj: Sambo, två barn och två katter 
Intresse: Musik, psykologi, kampsport och att måla (olja). 
Kuriosa: Spelar bas, gitarr, tvärflöjt och sjunger, och har släppt skivor inom progressiv metal, rock, black metal och experimentell pop. 

Relaterade artiklar:


Text: Nina Silow

Sidansvarig Publicerad: må 21 jan 2019.