– Min forskning handlar om att stötta operatören i monteringsarbetet i ett produktionssystem. Målet är att öka både välbefinnande och prestation, på samma gång! I min avhandling presenterar jag två sätt att göra detta: genom att förbättra arbetsinstruktioner eller genom att mäta välbefinnande i real-tid.
Sandra Mattsson intresserade sig tidigt för människors mentala välbefinnande. Det intresset fick henne att börja läsa psykologi efter gymnasiet – men hon saknade matten. I stället sökte hon sig till Chalmers och valde programmet Automation och Mekatronik.
– Mitt mål var att antingen förstå hur människans hjärna fungerar eller att arbeta med exempelvis övervakning eller adaptiva system för att stötta människor i komplexa system. När tjänsten som doktorand inom samspelet mellan människa och maskin utlystes var ju det helt perfekt!
Hon drivs av att lösa problem som andra säger är omöjliga att lösa. Att förenkla och hitta modeller som kan användas för att förstå en komplicerad situation.
– För mig handlar det om att vara precis i gränslandet mellan människan och komplicerade automatiserade maskiner. Om vi kan förstå det samspelet bättre, kan många fel undvikas och arbetet bli både mer effektivt och tillfredsställande.
Läs mer om Sandra Mattssons forskning:
Aktuell med: Nybliven doktor med sin avhandling: Towards increasing operator wellbeing and performance in complex assembly
Bor i: Göteborg i lägenhet
Familj: Sambo, två barn och två katter
Intresse: Musik, psykologi, kampsport och att måla (olja).
Kuriosa: Spelar bas, gitarr, tvärflöjt och sjunger, och har släppt skivor inom progressiv metal, rock, black metal och experimentell pop.
Relaterade artiklar:
Text: Nina Silow