Tekniksprånget

Bild 1 av 1
Tekniksprånget

Institutionen för industri- och materialvetenskap har haft förmånen att få ta emot praktikanter från Tekniksprånget. De har under sin praktik deltagit i många olika aktiviteter för att få en god inblick i Chalmers verksamhet. Här kan du läsa om när "tekniksprångarna" själva berättar om sin tid på Chalmers.

Smilla

Jag heter Smilla och har gjort Tekniksprånget på Chalmers avdelning Produktionssystem under hösten 2022. Avdelningen tillhör institutionen Industri- och Materialvetenskap. Jag är 20 år och uppväxt i Göteborg. För ett och ett halvt år sedan tog jag studenten från Göteborgs Högre Samskola, där jag gick det naturvetenskapliga programmet. Sedan dess har jag pluggat tyska i Berlin i ett halvår och därefter jobbat inom äldrevården. Efter mitt första sabbatsår visste jag inte riktigt vad jag ville läsa vidare till på universitetet. Jag valde att söka till Tekniksprånget för att få möjlighet att testa hur det kan vara att jobba som ingenjör. Jag trodde egentligen inte innan att teknik skulle passa mig, men mina månader på Chalmers har ändrat min uppfattning helt. Nu tycker jag att det verkar jättespännande och skulle absolut kunna tänka mig att läsa en teknisk utbildning. Det har varit roligt att få göra Tekniksprånget här på Chalmers, och extra roligt eftersom jag även fått en känsla för hur det är att vara student här.

Som tekniksprångare på Chalmers har vi hjälpt till i olika forskningsprojekt. Vi har också fått mycket frihet att arbeta med egna projekt. Till exempel har vi gjort en video där vi diskuterar en livscykelanalys. På vårt SII-lab på Lindholmen har vi jobbat mycket med ett AI-huvud och lärt oss att programmera robotar. Vi har deltagit i många event, och även ordnat egna. Vi har också fått åka på studiebesök till flera fabriker, till exempel Volvo i både Torslanda och Skövde. I mitten av praktiken åkte vi till Stockholm, dels för att göra studiebesök på flera företag, dels för att besöka andra tekniksprångare och ta del av deras praktik. Under praktiken har vi även fått möjlighet att gå på intressanta föreläsningar och att delta i laborationer, vilket har varit jätteroligt och gett oss en bild av hur det kan vara att studera på Chalmers.

Mot slutet av praktiken startade vi upp podcasten Industry 5.0 Leaders Podcast, där vi diskuterar och intervjuar intressanta personer inom tillverkningsindustrin. Hittills har vi släppt tre av åtta avsnitt på Spotify. Intervjuerna gjorde vi på World Manufacturing Forum 2022, en stor konferens som hölls utanför Milano och som vi fick möjlighet att vara med på. Det var väldigt spännande och roligt!

Sammanfattningsvis har vi gjort intressanta och varierande saker som praktikanter på Chalmers. Dessutom har vi haft väldigt roligt och träffat många trevliga människor. Alla på avdelningen har varit hjälpsamma och inspirerande. Jag kan verkligen rekommendera att göra Tekniksprånget här och jag är jätteglad att ha fått den här möjligheten!

Smilla och Emma

Emma

Jag heter Emma och gör Tekniksprånget på Chalmers Universitet på avdelningen Produktionssystem under hösten 2022. Jag är 18 år gammal, och även om jag är svensk så har jag bott i Bryssel hela mitt liv och gått på en europeisk skola där jag pluggade en utbildning som fokuserade på fysik, kemi, geografi och matte.  

Jag visste att efter jag tagit studenten ville jag göra något annat innan jag började plugga på universitet och Tekniksprånget gav mig den perfekta möjligheten att få testa på något helt annat. Ty med min praktik skulle jag få testa på hur det faktiskt är att jobba som ingenjör (något som är svårt att förstå för t.o.m. de som pluggar till att bli det), lära mig om hur det är att jobba och vad för slags ansvar man tar på sig och vilka sorters människor man kan träffa. Och slutligen var det även en möjlighet för mig att se hur det är att bo i Sverige (i detta fall Göteborg) och eftersom jag fick en plats på Chalmers har jag även fått möjligheten att känna på hur det skulle vara att plugga på Chalmers. Tekniksprånget gav mig många möjligheter och jag kan gladeligen säga att min praktik har varit väldigt rolig och lärorik och att mina förväntningar har blivit överträffade! 

Med alla saker vi fått testa på, från att programmera robotar, till att skapa en Livs Cykel Analys om AR glasögon, till att testa VR glasögon, till att få försöka aktivera labbets AI-huvud och till att få åka på studiebesök så har jag fått lära mig väldigt mycket. Samtidigt har jag också haft det roligt! Jag har även träffat många jätte trevliga kollegor som kunnat få mig att skratta och som alltid varit väldigt hjälpsamma! Jag är väldigt tacksam för att ha fått vara en Tekniksprångare här!  

Johanna

Jag heter Johanna och är 18 år gammal. I juni 2019 tog jag studenten från NTI
Johanneberg (f.d. IT-Gymnasiet Göteborg) där jag läste teknikprogrammet med inriktning
informations- och medieteknik. Jag har alltid övervägt att läsa till ingenjör, men inte vetat
vilket område som varit mest intressant. Under gymnasiet läste jag därför till kurser som
biologi 1 och kemi 2 för att bredda mina kunskaper åt det naturvetenskapliga hållet. På
våren i trean visste jag fortfarande inte vad jag ville studera, och kom då till slutsatsen att
ta ett sabbatsår och fundera vidare. Mitt i allt detta fick jag hem information om
tekniksprånget och tänkte att det kanske skulle kunna vara bra att ha som alternativ till
andra eventuella jobb. Bland alla annonser fångade Chalmers forskningsverksamhet mitt
intresse, vilket gjorde att jag också sökte.
 
Nu har jag varit här i snart 3 av 4 månader och har fått lära mig otroligt mycket! Den
forskningen som bedrivs här på Industri- och Materialvetenskap är mest kopplad till
maskinteknik, automation och mekatronik, och jag har därför fått arbeta med flertal
områden som exempelvis kollaborativa robotar, CAD, AI och VR, men även andra saker
som projektplanering, studiebesök och nätverkande. Jag har inte bara fått träffa ingenjörer
utan alla möjliga människor som samarbetar för att främja svensk industri och teknisk
utveckling.
 
Framöver vet jag fortfarande inte konkret vad jag ska välja, men teknisk högskola och
ingenjörsutbildning är fortfarande det övervägande alternativet. Det kommande året har
jag tänkt att fortsätta testa nya saker, läsa fristående kurser och bredda mina vyer
ytterligare. Men att fördjupa sina kunskaper ytterligare, applicera dem på andra områden
och lösa problem är något som jag alltid kommer vilja göra! Så sök tekniksprånget, det blir
kul!

Tjejer från tekniksprånget

Sabina

Hej! Mitt namn är Sabina och jag är 19 år gammal. I början av sommaren 2019 tog jag
studenten från Sigrid Rudebecks gymnasium där jag läste det naturvetenskapliga
programmet. Att läsa vidare på universitetet var bestämt, men exakt vad jag skulle välja
var lite mer osäkert. Bland annat var civilingenjörs-linjerna något jag funderat mycket på.
Jag valde därför att ta ett sabbatsår för att jobba och fundera. Att söka till Tekniksprånget
var därmed ett givet val - då jag under arbetstid kan få en närmare inblick i ingenjörsyrket.
Dessutom att göra Tekniksprånget på Chalmers och få en inblick i deras forskningsmiljö
var också något som lockade.
 
Mina planer för framtiden är dock ännu osäkra. Men jag är mycket glad över att jag gått
tekniksprånget - det har verkligen varit lärorikt! Till exempel genom att träffa och dela
tankar med färdigutbildade ingenjörer och andra tekniksprångare har jag både uteslutit
och intresserats av flera olika utbildningar.

Johanna

Mitt namn är Johanna och jag är 19 år. Jag tog studenten från Kitas Gymnasium i Juni 2018 där jag läste Naturvetenskapsprogrammet. Jag visste att jag ville ta ett sabbatsår och jobba, och samma höst fick jag höra om Tekniksprånget. Jag hade funderat på att titta närmare på olika ingenjörsutbildningar, och tyckte att få gå Tekniksprånget på Chalmers skulle ge mig möjlighet att få en bra inblick i olika yrken och utbildningar. Jag ska vara på institutionen för industri- och materialvetenskap fram till sommaren, och en del av den tiden kommer jag spendera med Linnea A och Sanna.

På fritiden tycker jag om att rita, läsa, och spela tv-spel, samt att jag är aktiv som ledare inom min scoutkår. Min dröm är att studera utomlands i framtiden, och just nu funderar jag på en utbildning i Marine Engineering i Skottland.

Linnea A

Mitt namn är Linnea och jag är 19 år gammal. I maj 2018 tog jag studenten från Polhemsgymnasiet där jag gick det naturvetenskapliga programmet. Eftersom jag inte visste vad jag ville göra sen tog jag ett sabbatsår och började jobba. När jag gick sista terminen på gymnasiet hörde jag talas om Tekniksprånget för första gången och tyckte att det lät som att det skulle kunna passa mig. Jag sökte till flera olika företag och i december 2018 började jag som tekniksprångare på Chalmers. Då Chalmers är ett av mina alternativ för vidare studier känns det som jag får det bästa av två världar. Dels får jag en inblick i ingenjörsyrket men även i hur det skulle kännas att studera på Chalmers.
 
Min officiella titel är “Projektassistent” och jag är på institutionen Industri- och materialvetenskap tillsammans med Sanna och Linnea W. Vår främsta arbetsuppgift på avdelningen Produktionssystem där vi jobbar är kommunikation i olika former. Vi hjälper bland annat doktoranderna med att nå ut med sin forskning till allmänheten samtidigt som vi får en djupare förståelse för hur det är att vara ingenjör.


Sanna

Mitt namn är Sanna och jag är 19 år gammal. Jag tog studenten i Maj 2018 från Polhemsgymnasiet i Göteborg, där jag pluggade teknik med inriktning industriell design. Eftersom jag spenderat de senaste 13 åren av mitt liv i skolan bestämde jag mig för att ta ett sabbatsår. Jag var både skoltrött och hade kval över min framtid. Än så länge i mitt liv har jag provat ett antal olika yrken och det enda jag kommit fram till är att jag absolut inte vill jobba inom service, där ett sarkastiskt sinne för humor sällan uppskattas. Jag sökte Tekniksprånget för att testa på om ingenjörsyrket var något för mig. Förutom de naturvetenskapliga ämnena är jag väldigt intresserad av historia, litteratur och konst.
 
Mina framtidsplaner är just nu att jobba inom hållbar utveckling på något plan. Jag kan dessvärre inte bestämma mig för inriktning på mina studier, men i nuläget lutar jag iallafall mot en kandidat i bioteknik. 

Om Tekniksprånget

​Tekniksprånget är ett praktikprogram där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen, satsar för att säkra vår framtida kompetensförsörjning genom att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar.
 
Under fyra månaders betald praktik får ungdomar möjlighet att praktisera på teknikföretag över hela Sverige. I programmet medverkar över 230 arbetsgivare på över 120 olika orter. Totalt har över 3000 ungdomar deltagit i Tekniksprånget sedan starten 2012. Syftet är att de ska få en inblick i ingenjörsyrket och inspireras till att gå en högre teknisk utbildning.
 
Läs mer på www.teknikspranget.se