Product development project exhibition 2022

I mastersprogrammet Product Development så arbetar studenterna gruppvis under ett halvår i en projektkurs. Alla projekten är framtagna i samarbete med industrin och bygger på aktuella och verkliga problem. Studenternas uppgift är att utforska lösningar som, förutom en projektrapport, också presenteras med modeller och prototyper i en utställning.

PD exhibitionTotalt presenterades tolv projekt som alla har kopplingar till företag som varit med som samarbetspartners. Studenterna tilldelas ett projekt och man är ungefär mellan fem och sju personer i varje projekt, och det finns en handledare både från akademin och industrin. Projekten är väldigt varierande och har i år handlat om allt från 3D-printing i rymden till att utveckla automatisk dosering för diskmaskiner.

– Den här kursen är viktig eftersom sättet man arbetar i en grupp för att lösa ett övergripande problem ligger väldigt nära hur man arbetar som ingenjör. Därför är det också av betydelse att studenterna får arbeta med aktuella projektförslag som tagits fram av engagerade ingenjörer eller entreprenörer från industrin, säger Lars Almefelt som är examinator.
 
Ett av projektförslagen, som tagits fram av IKEA, handlade om att ta fram koncept på ljuddämpande inredning för användning i privata hem. Förutom funktionell ljuddämpning så ställdes också krav på estetik och enkel montering. Daniel Stjernqvist, Product design engineer på IKEA, var imponerad av studenternas arbete.

– Den slutliga produkten kommer ju förmodligen se annorlunda ut. Men jag tycker att det studenterna har tagit fram är väldigt intressant, och koncepten är något jag definitivt kommer att ha med i vårt utvecklingsarbete för den här typen av produkter, säger Daniel.
 
Den industrinära kopplingen och att produktionen av prototyper verkar också vara uppskattat av studenterna själva. 

– Om man har ett mål som är baserat på ett verkligt problem så är det lättare att hitta en lösning. Det har också varit väldigt roligt att jobba praktiskt med att ta fram en prototyp, säger Eric Jarnestål, som ingått i ett projekt för att utveckla 3D-printning av kompositer.
 
PD exhibitionLouise Andersson, vars grupp arbetat med att ta fram transportsystem för moduler till vindkraftverk, är inne på samma spår.

– Det har varit både intressant och roligt att arbeta med riktiga företag. Vi har också fått göra en del justeringar och anpassningar utifrån att förutsättningar har ändrats en del under vägens gång. Så det är ju precis som att jobba med ett riktigt projekt, säger hon.
 
Lukas Iloson och Rafid Kadhim vars grupp arbetade med en lösning för att kunna värma och kyla litium-jon batterier i skåpbilar, berättar om hur de i början undrade hur de skulle få ihop något som liknade en färdig produkt.

– Ja, i början så tänkte man väl lite hur det skulle gå eftersom det kändes ganska stort. Det var inte heller ett område som vi kände oss jättebekväma med. Men vi använde oss av de ingenjörsmässiga metoder vi lärt oss under tiden på Chalmers och bröt ner problemen i mindre delar. Det fungerade faktiskt väldigt bra och till slut så hade vi ett fungerande koncept, berättar de båda.

Utställningen var den första efter Covid-pandemin och Lars Almefelt är nöjd över att den kunde hållas i år.
- Vi är förstås väldigt glada över att kunna ha en riktig utställning på plats igen – det är ju första gången på tre år!

Text & bild: Marcus Folino

Mer information

 Vill du veta mer kontakta Lars Almefelt.

Alla projekt

Procada – Metal 3D-printer for use in space
ZYYX Labs – 3D printing filament dryer
BICO – Bio-automation
POW – Enabling the circular economy through LSAM and recycled fishing nets
Modvion – Transport system for wooden wind power tower modules
IKEA – Sound absorbing solution for ceilings
Ericsson – “Fool proof” grounding kit for MINI-LINK radio cables
GKN – Acoustic liners for low noise turbine exhaust structures in jet engines
Modul-System – Climate control system for lithium-ion batteries
ASKO appliances – Detergent powder autodose
Satcube – Satellite communication terminals for global broadband connectivity
SSRS – Rescue boat towing arrangements.
 
 

Sidansvarig Publicerad: on 25 maj 2022.