Idrottsteknologi

Bild 1 av 3
Elitskidåkaren Max Novak, som förmodligen även är världens bästa rullskidåkare, tar hjälp av Chalmers för att nå sina mål. Han använder sig av tekniken som finns i  fysiologilabbet, en unik miljö i Chalmers makerspace Fuse.
Chalmershindret mäter hästarnas språng ur olika perspektiv och med nya tekniska lösningar varje år.
Smilla Arkdal Ranebro, en talangfull junior hoppade höjdhopp med avstamp på kraftplattor i golvet och med IMU-mätare på sig, vilket står för Inertial measurement unit (IMU) och den mäter bland annat acceleration och vinklar på hopparens kropp.
Elitskidåkaren Max Novak, som förmodligen även är världens bästa rullskidåkare, tar hjälp av Chalmers för att nå sina mål. Han använder sig av tekniken som finns i  fysiologilabbet, en unik miljö i Chalmers makerspace Fuse.

Chalmers har en bred kompetens och en bra forskningsinfrastruktur inom idrott och teknologi. Här kan idrottare, tränare, näringsliv och idrottsförbund möta forskare, ingenjörer och studenter för att initiera avancerad sportrelaterad forskning. Idrottsteknologi spänner över flera vetenskapliga grenar och syftar till att förbättra idrottares prestation och säkerhet.

Forskning inom idrottsteknologi​

Idrott är en idealisk arena för nyttiggörande av akademisk forskning. Här finns krävande förhållanden och omfattande behov av utveckling kombinerat med en vilja till snabb implementering av kunskap och uppfinningar. Chalmers samarbetar med idrottare, tränare, näringsliv och idrottsförbund för att förbättra idrottares prestation och säkerhet inom en rad idrotter. De flesta av våra projekt involverar både seniora forskare och studenter. Forskningen spänner över många institutioner och inbegriper forskare från olika fält. 

Vi har byggt upp en aktiv samarbetsmiljö kring fyra kompetensområden (teknologiplattformar), där vår expertis och våra ultramoderna forskningsanläggningar kan tillämpas inom en rad idrotter, framförallt cykling, friidrott, hästsport, simning och skidåkning.

Kontakt

Om du har idéer om hur vår kunskap kan komma till nytta för din idrott, kontakta oss genom att mejla sportteknologi@chalmers.se

Tillämpningar inom olika idrotter

Chalmers samarbetar med idrottare, tränare, näringsliv och idrottsförbund för att förbättra idrottares prestation och säkerhet inom en rad idrotter. De flesta av våra projekt involverar både seniora forskare och studenter. Forskningen spänner över många institutioner och inbegriper forskare från olika fält. Det finns många idrotter där tillämpningar kan ske. Några idrotter där vi är extra involverade presenteras här. 

Kompetensområden

Olika typer av idrotter har många liknande tekniska frågeställningar. Vi har identifierat fyra kompetensområden - eller teknologiplattformar - där den höga kompetens och avancerade utrustning som finns på Chalmers och våra över många samarbetspartner inom akademi och industri kan vara avgörande för att möta idrottens behov av teknisk forskning.

Särskilda kompetensområden inom idrottsteknologi

Olika typer av idrotter har många liknande tekniska frågeställningar. Vi har identifierat fyra kompetensområden - eller teknologiplattformar - där den höga kompetens och avancerade utrustning som finns på Chalmers och våra många samarbetspartner inom akademi och industri kan vara avgörande för att möta idrottens behov av teknisk forskning.

Idrottsteknologi i utbildning och projekt med studenter

Studenter spelar en stor roll i Chalmers satsning på idrott och teknologi. Genom kandidatarbeten, examensarbeten och projektanställningar (amanuens) erbjuds möjligheter att medverka i idrottsrelaterad forskning, under handledning av seniora forskare och i samarbete med representanter från idrottsrörelsen och eller industri. 

Det finns projekt som är kopplade till en rad olika idrotter och som involverar studenter från olika utbildningar. Även internationella utbytesstudenter söker sig till Chalmers för att göra sina examensarbeten inom idrottsteknologi. Kandidatarbeten utannonseras årligen vid de institutioner som står som värd för respektive projekt.

Chalmers har varit ett Riksidrottsuniversitet sedan 2015 i samarbete med Riksidrottsförbundet. Från och med 1 augusti, 2022 är Chalmers det första Riksidrottsuniversitetet i Sverige som är ett kompetenscentrum för idrottsteknologi. Det innebär ett förstärkt idrottsteknologiskt samarbete för Chalmers med idrottsrörelsen och de olika specialidrottsförbunden i landet.

Sport och studier

Är du intresserad av att idrotta eller utveckla tekniska lösningar inom sport? Ett brett utbud av aktiviteter och föreningar gör att det finns någonting för alla på Chalmers. Hos oss kan du även kombinera din elitidrottskarriär med studier.

Erbjud examensarbete och jobb

Sista terminen gör alla studenter ett examensarbete. Examensarbetet är ett viktigt tillfälle för studenten att tillämpa sina kunskaper på ett verkligt problem och är en språngbräda ut i arbetslivet. I Chalmers annonsportal lägger du som uppdragsgivare upp exjobbsannonsen själv. Därefter granskar och publicerar vi annonsen så snart vi kan. Ett exjobb måste först godkännas av programansvarig och vald examinator på Chalmers innan studenten kan starta sitt arbete.

Exjobbsportalen

Studenter hittar lediga exjobb i exjobbsportalen.

(Öppnas i ny flik)