Tillämpningar inom olika idrotter

Bild 1 av 1
Chalmershindret på Gothenburg Horse Show 2020 undersöker hästens språngkurva, alltså var i förhållande till hindret som hästen har sin högsta punkt. Tekniken är för första gången baserad på maskininlärning, och dessutom flyttar de samlade mätteknikserfarenheterna från hindret in i Svenska ridsportförbundets utbildningsanläggning Strömsholm.

Chalmers samarbetar med idrottare, tränare, näringsliv och idrottsförbund för att förbättra idrottares prestation och säkerhet inom en rad idrotter. De flesta av våra projekt involverar både seniora forskare och studenter. Forskningen spänner över många institutioner och inbegriper forskare från olika fält. Det finns många idrotter där tillämpningar kan ske. Några idrotter där vi är extra involverade presenteras här. 

Chalmershindret 2018 på Gothenburg Horse Show i Scandinavium. Hindret mäter hästarnas avstampskraft i hoppet och landningen.
Chalmershindret 2018 på Gothenburg Horse Show i Scandinavium. Hindret mäter hästarnas avstampskraft i hoppet och landningen.

Hästsport

Hästsport involverar två idrottare – ryttare och häst – men bara en av dem kan berätta för oss hur hen mår. Chalmers verkar för hästars välfärd genom att utveckla material, mätutrustning och mätmetoder som inte orsakar stress och värk hos hästen. Hästar är djur som lätt blir stressade av ovana situationer och smärta. När man i olika sammanhang vill undersöka hästen är det därför en stor fördel om traditionell hästsportutrustning, som är välbekant för hästen, kan användas för mätningarna. Detta kan åstadkommas till exempel genom att integrera smarta textilier i täcke, sadelgjord och bandage.

Vi arbetar inom många olika områden, bland annat för att underlätta samspelet mellan ryttare och häst, hitta och reparera skador, förbättra underlag, anpassa utrustning och hitta lösningar för effektiv användning av gödsel i biogasframställning.