Sport och studier

Bild 1 av 1
Chalmershindret.
Chalmershindret 2018 på Gothenburg Horse Show i Scandinavium. Hindret mäter hästarnas avstampskraft i hoppet och landningen.

Är du intresserad av att idrotta eller utveckla tekniska lösningar inom sport? Ett brett utbud av aktiviteter och föreningar gör att det finns någonting för alla på Chalmers. Hos oss kan du även kombinera din elitidrottskarriär med studier.

Du behöver inte vara elitidrottare för att kunna utöva sport på Chalmers. Studentkåren har flera föreningar med sporter på olika nivå, allt ifrån yoga, fotboll till padel och rodd. Du har även möjlighet att klättra i Kopparbunken, träna på Fysiken till ett rabatterat pris eller utnyttja sporthallen och vår bastu på campus. Vill du vara med att utveckla framtidens sportteknologiska lösningar kan du välja att läsa kurser inom sportteknologi eller skriva ditt kandidat- och examensarbete inom en sport du är intresserad av.

Kombinera elitidrott med studier

Om du är elitidrottare ska du kunna planera för både en idrottskarriär och en yrkeskarriär när du pluggar på Chalmers. Som riksidrottsstudent kan du skräddarsy dina studier så att du kan tävla och utöva din idrott på elitnivå. Det kan exempelvis vara att skriva tentor på annan ort eller studera på halvtid så att du kan tävla eller delta i idrottsläger.

Riksidrottsförbundet Riksidrottsstudenter på Chalmers är aktiva inom ett flertal sporter, bland annat:

 • Segling 
 • Handboll
 • Orientering
 • Friidrott
 • Innebandy
 • Cheerleading
 • Landhockey

Sports at Chalmers - Studentkåren
Träna på Fysiken

Förmåner för riksidrottsstudenter

Som riksidrottsstudent får du tillgång till förmåner som gymkort, kostrådgivning och idrottsmedicinskt stöd. Du blir också inbjuden till nätverksträffar. Oftast kombinerar vi en föreläsning och en social aktivitet när vi ses.

Fakta om Riksidrottsuniversitetet

 • Chalmers har varit ett Riksidrottsuniversitetet sedan 2015 i samarbete med Riksidrottsförbundet.
 • Från och med 1 augusti, 2022 blir Chalmers det första Riksidrottsuniversitetet i Sverige som blir ett kompetenscentrum för idrottsteknologi. Det innebär ett förstärkt idrottsteknologiskt samarbete för Chalmers med idrottsrörelsen och de olika specialidrottsförbunden i landet.
 • Samarbetet med Göteborgs idrottsförbund innebär också att Chalmers utvecklar sin idrottsforskning tillsammans med idrottsförbunden, vilket skapar utmanande och inspirerande kandidat- och examensarbeten för studenter som gillar sport, naturvetenskap och teknik.
 • Inom de flesta av Chalmers ämnesområden och masterprogram finns praktiska moment inom sportteknologi.
 • Chalmers har cirka 90 aktiva riksidrottsstudenter.

Stipendier och studiemedel

Som riksidrottsstudent inom ramen för Riksidrottsuniversitetet kan du vara berättigad till stipendium från Riksidrottsförbundet. I övrigt gäller CSN:s regler för studiemedel.

Stipendier från Riksidrottsförbundet
Centrala studiestödsnämnden 

Inspireras av våra Riksidrottsstudenter

Studenter jagar medalj i cheerleading-VM

Sex Riksidrottsstudenter från Chalmers tävlar i världsmästerskapet i cheerleading.