Olof leder tekniken på Netflix

Bild 1 av 1
Man utanför Netflix kontor
Olof Johansson utanför Netflix kontor i Los Gatos. Tidigare har han jobbat på bland annat Siemens.

Hur är det att jobba på ett av världens största och mest innovativa företag inom underhållningsindustrin? 

Det vet mjukvaruingenjören Olof Johansson, som leder en teknisk avdelning på Netflix i Kalifornien. Han tillbringar merparten av sin tid på kontoret i hjärtat av Silicon valley där man fokuserar på att driva viktiga utveckling- och servicefrågor.

– Jag och mitt team bygger och kör ett stort datasystem för att analysera och omvandla olika typer av media. Till exempel lagrar vi och paketerar ljud och bild till olika ändamål så att vi kan leverera den bästa kvaliteten till alla våra Netflix prenumeranter när de trycker på play. Vi har många nära samarbeten med andra team och utvecklare som i sin tur utvecklar algoritmer för att ständigt förbättra mediaomvandlingen. Andra team använder vårt datasystem för att komma åt innehåll som de behöver använda. Det kan vara allt från att hitta olika sekvenser från en actionfilm att visa på streamingtjänsten till att hitta klipp som man kan använda som innehåll i sociala medier. 

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
– Det finns inga typiska dagar hos oss. Oftast jobbar halva teamet på distans och andra halvan på kontoret. Teamet består av personer från hela världen och från olika bakgrunder. På morgonen försöker jag få undan uppgifter som till exempel har med kodning att göra. Sedan har man en hel del koordineringsmöten med andra team och möten där man diskuterar hur man kan förbättra plattformen och vad man behöver fokusera på framåt. Jag försöker få in ett par timmars arbete per dag där jag arbetar med något som rör det operativa och fördjupar mig i utvecklingsprojekt. 

På Chalmers lärde jag mig att ha en bra attityd och testa olika metoder för att nå fram till mitt mål

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det är framför allt att lösa de stora tekniska problemen som finns här, men också att jobba tillsammans med andra likasinnade. Det finns ett driv och vilja att ta sig framåt och förbättra saker och ting tillsammans. Vi behöver ofta jobba med andra avdelningar för att nå ett större mål och då dra åt samma håll i det arbetet. Det känns som att vi har bara börjat och att möjligheterna är oändliga trots att jag har jobbat här sedan 2016. 

Vad lärde du dig på Chalmers?
– Man har fått med sig en väldigt bra teknisk utbildning och en trygg bas i problemlösning och kritiskt tänkande. Vi jobbade också mycket i grupp med olika projekt, vilket har varit en stor fördel inför det jag gör nu. Ibland fick man en svår uppgift och förstod inte så mycket, men i stället för att bli panikslagen lärde man sig att hantera det med en bra attityd och att testa olika metoder för att nå fram till sitt mål. I arbetslivet fortsätter man att ställas inför situationer där man inte förstår ett smack, men man har verktygen och metoderna för att bryta ner problemen och hitta lösningar tillsammans.

Hur såg ditt studentliv ut?
– Jag flyttade från Linköping för att börja plugga på Chalmers. Under mottagningen träffade jag vänner som jag hade otroligt kul ihop med under hela studietiden. Det var en härlig miljö på campus och man hade en känsla av att ingenting var omöjligt när man satt och löste problem ihop. Vännerna jag mötte då hänger jag ihop med än idag. I somras träffades vi med alla våra respektive och barn. På Chalmers bygger man relationer som blir viktiga även senare i livet.

Vill du veta mer om utbildningen Olof läste?

Automation och mekatronik, civilingenjör

Avancerade sensorer och artificiell intelligens påverkar snabbt utvecklingen av nya tekniska produkter. I det här programmet får du verktygen för att kunna leda framtidens teknik i en smartare, billigare och mer miljövänlig riktning.