Marcus Wandt – förste chalmeristen i rymden

Bild 1 av 4
Marcus Wandt med norrsken i bakgrunden
Marcus Wandt i rymddräkt
Rymdstationen ISS
Samtal med Marcus Wandt - förste chalmeristen i rymden

Alumnen Marcus Wandt (E07) blir den tredje svensken och första chalmeristen i rymden. Han har valts ut bland 22 523 sökande som en av europeiska rymdorganisationen, ESA:s 17 astronauter. Genom ett snabbspår fick han tidigt ett uppdrag att åka till den internationella rymdstationen, ISS.

Marcus Wandt är född i Mora och uppvuxen på Hammarö utanför Karlstad i Värmland. Han är utbildad ingenjör inom elektroteknik och varit stridspilot inom Försvarsmakten. Utanför uppdraget som astronaut hos ESA jobbar Marcus på Saab Aeronautics som chefstestpilot, chef för flygoperationer och var först i världen att flyga nya Gripen E. Drivkraften att utmana sig själv finns som en tydlig röd tråd i Marcus liv.

2021 tipsade Marcus fru Karina Wandt (E05) honom om att det gick att söka till astronaut hos den europeiska rymdorganisationen ESA. För Marcus kändes det självklart att söka, även om han kände att chanserna var små att bli vald bland alla tusentals sökande. När alla pusselbitar var på plats gick resan till att bli astronaut på rekordtid. Marcus Wandt blev antagen som reservastronaut av ESA i november 2022, och fick uppdrag att åka till rymden redan i januari 2024. Med så kort framförhållning är han den snabbast utbildade astronauten i historien.

Elektroteknik på Chalmers

Att skapa, bygga, reparera och fixa saker har alltid varit ett stort intresse för Marcus.
– Sedan jag var liten har jag alltid gillat att hamra och meka. Jag kan också sitta framför datorn och skriva koder i timmar i sträck. Jag antar att jag lika gärna kunde ha blivit snickare, mekaniker eller programmerare, säger han.

Det var ändå ingenjörsyrket som lockade mest. 2000 började han på Elektroteknik på Chalmers med inriktning på elektronik och artificiell intelligens, kommunikationsteknik och grundläggande rymdteknik. Han tog sin magisterexamen i elektroteknik 2007. Parallellt med utbildningen på Chalmers gick Marcus också officersprogrammet på Militärhögskolan Karlberg.

Anledningen till att just Marcus valdes ut av så många sökande är en kombination av hans styrkor.

I grunden är jag civilingenjör, vilket visar att jag har teknisk förståelse och förmåga att lära mig vad som krävs.

Marcus WandtAstronaut hos ESA

- Jag har också varit fallskärmsjägare, där man utsätts för utmanande situationer med en liten grupp människor. Som stridspilot måste jag fatta snabba beslut i pressade situationer, jobba i team och med procedurer. Som testpilot har jag jobbat mycket riskhantering och riskbedömning, för att på ett kontrollerat sätt kunna gå ut i något okänt med acceptabel risknivå, förklarar Marcus.

Marcus uppdrag i rymden

Den 17 januari 2024 ska raketen Falcon 9 lyfta från Kennedy Space Center i Florida, USA och Marcus ska, tillsammans med sina fyra kollegor, sändas upp till den internationella rymdstationen, ISS.
Under sina två veckor på ISS kommer Marcus att genomföra ett experiment om stamceller för Uppsala universitet och ett om ergonomi för KTH. Utöver dessa kommer han även delta i ett 20-tal internationella experiment i tyngdlöshet tillsammans med resten av besättningen. Totalt har ESA planerat in 82 timmars forskningsarbete under vistelsen ombord på rymdstationen.

Personliga saker till rymden

I samband med astronauters rymdfärd får de, om de önskar, ta med sig ett antal föremål hemifrån. Utöver all forskningsutrustning som ska med till rymden finns även saker som Marcus själv valt ut. Föremål som knyter an till hans uppväxt, utbildning och yrke. En av sakerna är en flagga från Chalmers som representerar hans utbildning. Likaså en flagga från svenska flygvapnet där han har jobbat som stridspilot. En liten modell av Saab 39 Gripen, som han flugit många timmar, en nummerlapp från Vasaloppet som knyter an till Marcus födelseort Mora samt en hockeypuck från Linköping HC där han har sin nuvarande hemadress. Något som kopplar till Marcus uppväxt i Värmland är Selma Lagerlöfs Nobelprismedalj från 1909 som han har lånat från Mårbacka gård. När han är tillbaka från sitt uppdrag i rymden kommer han göra en turné genom Sverige för att besöka platserna och återlämna föremålen som varit med i rymden.

Läs mer om Marcus Wandt och hans uppdrag i rymden

Här kan du läsa om Marcus resa till rymden på Rymdstyrelsens rymdblogg.

(Öppnas i ny flik)

Läs mer om utbildningen Elektroteknik på Chalmers

Som civilingenjör i elektroteknik skapar du smarta lösningar på dagens och framtidens utmaningar inom energiförsörjning, miljövänliga och säkra fordon, smarta städer, datakommunikation och mycket mer. Du är dessutom med och driver utvecklingen mot ett hållbart samhälle och arbetar för att underlätta vardagen för människor världen över.