Sport och studier

Chalmers uppmuntrar alla studenter att hålla sig aktiva och friska, ett brett utbud av aktiviteter och föreningar gör att det finns någonting för alla. På Chalmers kan du även kombinera din elitidrottskarriär med studier.

Du behöver inte vara elitidrottare för att kunna utöva sport på Chalmers. Studentkåren har flera föreningar med sporter på olika nivå, allt ifrån yoga, fotboll till padel och rodd. Du har även möjlighet att klättra i Kopparbunken, träna på Fysiken till ett rabatterat pris eller utnyttja sporthallen och bastu på campus.

Sports at Chalmers - Studentkåren

Video - Exercise with Chalmers students (på engelska)

Träna på Fysiken​

Kombinera elitidrott med studier

Om du är elitidrottare ska du kunna planera för både en idrottskarriär och en yrkeskarriär när du pluggar på Chalmers. Som riksidrottsstudent kan du skräddarsy dina studier så att du kan tävla och utöva din idrott på elitnivå. Det kan exempelvis vara att skriva tentor på annan ort eller studera på halvtid. Du erbjuds också kurser inom sportteknologi och hållbart elitidrottande, hjälp med kostrådgivning från en dietist och kan skriva examensarbete inom din sport.

Video: Sports and technology at Chalmers (på engelska)​

Fakta om Riksidrottsuniversitetet

  • Riksidrottsuniversitetet i Göteborg startades 2015 och är ett samarbete mellan Chalmers, Göteborgs universitet och Göteborgs Idrottsförbund.
  • Samarbetet innebär också att lärosätena utvecklar sin idrottsforskning tillsammans med idrottsförbunden, vilket skapar utmanande och inspirerande kandidat- och examensarbeten för studenter som gillar sport, naturvetenskap och teknik.
  • Inom de flesta av Chalmers ämnesområden och masterprogram finns praktiska moment inom Sportteknologi.
  • ​Chalmers har cirka 90 aktiva riksidrottsstudenter, hösten 2021.   

Riksidrottsstudenter på Chalmers är aktiva inom ett flertal sporter, bland annat:

  • Orientering
  • Friidrott
  • Segling 
  • Handboll
  • Rodd

Intervjuer och filmer med riksidrottsstudenter

  
Kontaktperson för Chalmersstudenter
Johan Bankel, Utbildningssekreterare RIU, tel 031-772 1174
 
Kontaktpersoner för idrottsrörelse
Magnus Karlsteen, Projektledare RIU, tel 031-772 2091

 

Sidansvarig Publicerad: on 29 sep 2021.