Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik tar sig an samtida och nya utmaningar för den byggda och naturliga miljön, allt från resursutnyttjande, föroreningar och klimatförändringar till digitalisering och ojämlikhet. Vi kombinerar expertis inom arkitektur, samhällsbyggnadsteknik och relaterade discipliner för att bygga en bättre värld.
Forskningsverksamheten på ACE utgår från våra tjugo forskningsområden.Varje forskningsområde följer en strukturerad utvecklingsplan som beskriver kort- och långsiktiga mål, finansieringsstrategier och publikationsmål. Våra väl utrustade experimentella miljöer och verkstäder utgör en bärande del i verksamheten och stödjer ett brett spektrum av tillämpningar och främjar innovation och nytänk.
Vi tror på att uppnå akademisk excellens genom samarbete och samverkan, både internt mellan forskningsområdena och med akademin och externa organisationer nationellt och internationellt. Våra doktorander är viktiga och integrerade delar av forskningsmiljön, och gästforskare bidrar med expertis och synlighet.
Välkommen att besöka våra forskningsområden, du hittar dem i högermenyn. –>
Forskning inom arkitekturområdet
Arkitektur är i sig ett område som spänner över ett brett fält av olika ämnen och kunskapsområden, från teknik och samhällsvetenskap till konst och humaniora. Arkitekturens specifika kunskapsbildning och kunskapsförmedling sker dessutom ofta genom praktiskt och gestaltande arbete, där sammanvägning av många perspektiv prövas och utvärderas. Detta innebär att vi ofta i våra forskningsprojekt, och i vår undervisning, arbetar ämnesöverskridande, interdisciplinärt och i samverkan med praktiken.
Arkitekturforskningens metoder har en mycket stor bredd och innefattar såväl etablerade kvantitativa och kvalitativa metoder från natur-, samhällsvetenskap och humaniora som mer nyligen utvecklad metodik inom konstnärlig och transdisciplinär, praktik-baserad forskning. Institutionens forskning bedrivs med stöd av hela bredden av etablerad metodik, och vi är aktiva i att vidareutveckla design-, praktik-baserad och konstnärlig forskningsmetodik samt att artikulera arkitekturens och arkitektpraktikens specifika kunskapsformer.
Forskning inom samhällsbyggnadsteknik
För att få ett hållbart samhälle är framgångsrik forskning inom byggande och drift av hus och infrastruktur en mycket viktig faktor, då denna sektor står för hela 40 procent av samhällets energi- och materialbehov. Forskningen inom området för samhällsbyggnadsteknik analyserar och löser problem som är kopplade till samspelet i samhället mellan tekniska lösningar, människa och natur.
Vi profilerar forskningen genom att fokusera på hållbart byggande av hus, anläggningar och infrastruktur. Forskningsfrågorna berör säkerhet och hälsa, resurs- och energieffektivitet, tillförlitlighet för teknisk funktion och management i byggprocessen. I forskningen är metoderna främst experimentella studier, fältstudier, fallstudier och utveckling av teoretiska modeller. Vi testar förutsägelsemodeller genom att jämföra med verkliga försök.

Våra publikationer
Vi publicerar i topprankade vetenskapliga tidskrifter samt även rapporter och guider i branschpress och opinionsbildande material i nyhetsmedia. Ta del av våra samlade publikationer i Chalmers publikationsdatabas research.chalmers.se
