Bild på studenter på mottagningen

Vägledning och information för dig som är ny i Sverige

Har du uppehållstillstånd och vill studera på Chalmers?

För dig med utländsk gymnasieexamen och/eller akademiska studier inom teknik, sjöfart eller arkitektur, erbjuder vi vägledning mot Chalmers utbildningar.

Vägledning & kontakt

Tekniskt basår

Grundutbildningsprogram

Chalmers grundutbildningar ges på svenska. 

Läs mer om program på Chalmers

Masterprogram, 2 år

Chalmers utbildningar på avancerad nivå (masterprogram) ges på engelska. Om du vill studera på avancerad nivå måste du ha en Kandidatexamen (Bachelor) + Engelska 6 eller godkänt språktest.
Masterprogram på Chalmers

Forskarutbildning, forskartjänst (PhD)

Chalmers har också utbildningar på forskarnivå, forskarutbildning, för dig som har avlagd examen på avancerad nivå.
Forskarutbildning

Fristående kurs (single subject course)
Vidareutbildning för yrkesverksamma, VFY

Chalme​rs erbjuder framförallt utbildningsprogram, men det finns möjligheter att söka fristående kurs för dig med akademisk examen och minst 1 års yrkeserfarenhet. Detta kallas vidareutbildning för yrkesverksamma (VFY). Du kan söka befintliga kurser inom Chalmers ordinarie utbildningsutbud  både inför vår- och hösttermin. Utöver VFY erbjuder Chalmers endast fristående kurser till alumner (de som tidigare tagit examen vid Chalmers).

Har du en utländsk examen och vill ha den bedömd?

Om du söker jobb är det bra att kunna visa vad den utländska examen du har motsvarar här i Sverige. Vill du ha ett utlåtande ska du ansöka hos Universitets- och högskolerådet, UHR för att få en bedömning och ett utlåtande. Utlåtandet från UHR är ett officiellt dokument som du visar arbetsgivaren vid en jobbansökan. 
Läs mer om hur du ansöker hos UHR om du har dokument som styrker din examen
Läs mer om hur du ansöker hos UHR om du har en examen utan dokumentation

Har du studerat på universitet tidigare, men saknar en examen?

Har du inte avslutat dina studier kan du söka till Chalmers grundutbildningsprogram år 1, förutsatt att du har de behörigheter som krävs, samt till det som kallas för senare del av program. Du söker till samma program men med två olika anmälningskoder, via antagning.se. Du måste vara antagen till ett program på Chalmers för att kunna ansöka om att tillgodoräkna dig tidigare studier. Det ges inga förhandsbesked om tillgodoräknanden.

Senare del av program

Antagning.se

Validering av reell kompetens

Har du kunskaper som du har fått på något annat sätt än genom formella studier, t.ex. arbetslivserfarenhet, har du möjlighet att ansöka om validering av reell kompetens. 

Studiebesök på Chalmers

Vi tar emot bokade studiebesök för grupper, kontakta Chalmers vägledning för information.

Sidansvarig Publicerad: må 21 dec 2020.