Wallmarkska priset till Håkan Andréasson

​Håkan Andréasson, professor på Matematiska vetenskaper, har tilldelats det Wallmarkska priset av Kungliga Vetenskapsakademien.

Foto Håkan AndréassonKungl. Vetenskapsakademien beslutade vid sin allmänna sammankomst den 21 februari om utdelning av priser till forskare. Det Wallmarkska priset på 50 000 kr tilldelas Håkan Andréasson, Göteborgs universitet, ”för hans matematiska analys av Einsteins ekvationer för allmän relativitetsteori med fysikaliskt realistiska materiemodeller”.

Kungl. Vetenskapsakademiens pressmeddelande >>

Wallmarkska priset
Det Wallmarkska priset delas ut ”såsom belöning för rön eller uppfinning som i någon märkligare mån befordrar vetenskapernas och näringarnas framsteg. Vetenskaper som därvid kan komma i fråga är matematik, astronomi, tillämpad mekanik, fysik, kemi, mineralogi och teknologi."

Se även Matematik i rymden, en intervju från förra månaden med Håkan Andréasson. Där berättar han om gravitationsvågor, ett högaktuellt ämne efter förra årets Nobelpris i fysik. För att kunna hitta de otroligt små signalerna måste man veta vad man letar efter och matematiken behövs för att räkna ut hur dessa vågformer kan se ut.

Sidansvarig Publicerad: on 12 maj 2021.