40:e konferensen om stokastiska processer och deras tillämpningar

​Med 478 anmälda deltagare var RunAn fullsatt då den fyrtionde konferensen om stokastiska processer och deras tillämpningar invigdes.

Timo Seppäläinen och Peter JagersMåndagsmorgonen den 11 juni bjöd på mörka skyar, men inne på Chalmers konferenscentrum var det ljust och festligt när deltagarna samlades för invigning av den anrika konferensen, arrangerad av Bernoulli Society for Mathematical Statistics and Probability och Institutionen för matematiska vetenskaper, Chalmers och Göteborgs universitet. Peter Jagers introducerade Timo Seppäläinen, ordförande för det vetenskapliga programmet, som hälsade välkommen innan Sergei Zuyev, ordförande för den lokala organisationskommittén, förklarade konferensen officiellt invigd. Dagens första talare Olav Kallenberg, Auburn University, talade över ämnet From some early Poisson discoveries to the modern theory of random measures.

Under de fem dagar som konferensen varar kommer ytterligare tolv plenarföredrag att hållas, och dessutom 350 föredrag i 14 parallella seminarier. Dessa är ordnade i grupper om tre eller fyra föredrag med gemensamt tema, varav några teman plockade på måfå är stokastiska nätverk, asymptotisk teori, perkolation, sekventiella metoder, partikelsystem och dynamik, ickelinjär filtrering, statistisk mekanik, stokastiska ekvationer inom finans, multidimensionella processer, och Markov-processer.

PosterutställningHär finns även en posterutställning, där alla deltagare uppmanas att rösta på sina två favoriter. Vinnarna avslöjas innan konferensens slut. Tre bokutställare finns på plats med de senaste böckerna inom ämnet - Springer, Elsevier, och Cambridge University Press. Det ges även plats för egen sightseeing eller att följa med på någon utflykt arrangerad av konferensen, som att åka Paddan-båt, bli guidad på Göteborgs Stadsmuseum eller en kvällskryssning i Göteborgs skärgård. Lyckligtvis har vädret blivit vackert igen efter den första, regniga dagen. Konferensmiddagen kommer att hållas på Kajskjul 8. Med hjälp av ett bidrag från Chalmers erbjuder konferensen även gratis barnpassning, och ett antal personer har nappat på detta.

Konferensens webbsida >>

Text och foton: Setta Aspström

Sidansvarig Publicerad: to 06 dec 2018.