Jubileumsprofessor med klimatstatistik som specialitet

​Peter Guttorp, professor i statistik vid University of Washington, är jubileumsprofessor hos Matematiska vetenskaper under höstterminen. Hans forskning är för närvarande mest inriktad på klimat.

Peter har bott i Seattle sedan 1980. Hans grundutbildning är från Lund, där han hade Holger Rootzén som handledare, och sedan åkte han till USA på stipendium med tanken att bli vetenskapsjournalist. Att han blev statistikprofessor istället tycker han inte är så konstigt.

− Visst finns det grundforskning även inom statistik, men alla bra problem som jag har arbetat med har kommit från en tillämpning där man inte vetat hur man ska göra med statistiken. Man måste därför kunna något om båda sidor, precis som en vetenskapsjournalist.

De tillämpningsområden som Peter arbetat mest med är geovetenskap och biologi, vilket lett in på klimatstatistiken. De senaste tre åren har han åkt till Washington DC för att prata med politiker och erbjuda sina expertkunskaper. Han säger att knepet är att inte nämna ordet ”klimat” utan att ta upp problem som direkt berör politikernas väljare. Staten Washington ligger vid havet och har stora skogar, då är det till exempel skogsbränder och havsförsurning som är intressant.

Under tiden som jubileumsprofessor har Peter bland annat haft en doktorandkurs i statistisk klimatologi. Han gillar undervisning men undviker föreläsningar, studenterna får lära sig att göra forskning genom att Peter sätter upp ett problem och ger dem bakgrundsdata. Vill studenterna ha en föreläsning om en särskild metod så får de det, men de får själva be om det. Studenterna jobbar i grupp och Peter går runt bland dem och styr upp om han tycker att det behövs. Den nu avslutade kursen, som även lockade doktorander från Stockholm och Lund, hade två projekt varav det andra redovisades med en postersession.

− Det dök upp ett 20-tal intresserade på postersessionen, lärare från MV och andra institutioner, och en ”klimatförnekare”. Jag vet inte hur han fått reda på detta, men det var nyttigt för studenterna att få argumentera för sina slutsatser.

Peter samarbetar med flera personer på MV, som Aila Särkkä och Olle Häggström som var de som föreslog honom till jubileumsprofessor, och David Bohlin och Jonas Wallin som är forskarassistent respektive postdoc. Han är även i övrigt ofta i Skandinavien då han leder ett Nordforsk-projekt inom statistik och klimat med deltagare från Finland, Danmark och Norge. Det är snart avslutat men en ny ansökan ligger inne och svar väntas i december. Projektet handlar om att använda internet för att samarbeta och göra verktyg som beslutsfattare kan använda, till exempel rörande havsytehöjning.

Att få tillbringa fem månader i sträck i Sverige är dock en sällsynthet. Det är tio år sedan Peters barn var i Sverige senast, dottern var då fem år gammal och minns inte så mycket av besöket. Nu bor hela familjen, som även innefattar den 20-årige sonen och Peters hustru, också hon statistiker, i en gästlägenhet vid Skanstorget som de är mycket nöjda med. De hoppas att det kommer lite snö innan de åker hem till Seattle igen i mitten av januari.

Text och foto: Setta Aspström

Publicerad: on 20 maj 2015.