Se filmen om hur plast från havet används till att bygga optmistjollar.

Optimistjollar av återvunnen plast

Optimist för havet är ett projekt som vill uppmärksamma de enorma mängder plast som finns i våra hav. Chalmers och SSPA har i vinter tillverkat optimistjollar av plastskräp som i somras samlades in längs den svenska kusten med hjälp av frivilliga.

Optimistjollarna har byggts av experter på Chalmers och SSPA. Plastskräpet har sorterats, malts ner och kapslats in och härdats. Nu är den första optimistjollen klar och på Båtmässan under temadagen om miljö döps den av Team Anna, en av projektets fyra ambassadörer och 10-åriga Freja Björling Duell från Segelsällskapet Kaparen i Gottskär söder om Göteborg. Namnet har valts i en omröstning i sociala medier.

– Det är fantastisk kul att döpa vår första färdiga jolle gjord av skräp från havet. Visst är det bra att plasten som finns i haven kan tas tillvara, men lösningen på problemet är inte att städa utan istället att stoppa tillförseln. Det är här vi kan göra skillnad genom att visa upp våra fina jollar och genom utbildning, säger Thomas Hansson-Mild, projektledare för Svenska Seglarförbundet.

Vilken miljöeffekt har båttillverkning av återvunnen plast?

Som en del av projektet Optimist för havet så vill forskarna också ta reda på om den här typen av båttillverkning med återvunnen plast har en positiv miljöeffekt. Studenter vid masterprogrammet Production engineering kommer därför att göra en livscykelanalys och jämföra tillverkningsprocesserna med nya material gentemot återvunnen plast. Resultatet av den studien kommer att säga mer om ifall återanvändning är ett alternativ jämfört med att destruera plasten.

– Eftersom materialet vi använder är återvunnen plast så har vi förhoppningar om en positiv miljöeffekt när det gäller själva produktionen. Men det finns fortfarande frågetecken kring tillverkningsprocessen och hur båten används. Vi vill ju att optimistjollen fortfarande ska fungera lika bra som en traditionellt byggd optimist och inte läcka ut några farliga substanser, säger Mélanie Despeisse, forskarassistent vid Chalmers.

Mer info

Optimist för havet är ett treårigt samverkansprojekt som drivs av Håll Sverige rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska seglarförbundet med finansiering av Postkodlotteriet. Det främsta syftet med projektet är att visa hur mycket skräp som hamnar i havet och på så sätt bidra till att minska tillförseln.

Cirka 30 kubik skräp har samlats in av frivilliga under våren och sommaren 2018 längs med den svenska kusten, varav sex kubik plastskräp skickats till Chalmers. Allmänheten, frivilliga sjöräddare och andra aktörer har varit med och plockat. Sjöräddningssällskapet har optimerat fyra miljöräddningssläp för att underlätta insamlingen av skräpet. Sammanlagt ska fem jollar byggas.

Bygget sker på SSPA Sweden AB av Christian Finnsgård, forskningschef, och John McVeagh, båtbyggare och seglare samt Giada Lo Re, docent vid Chalmers tekniska högskola.

TID för dop: 5 februari 2019 kl. 18.15-18.45
PLATS: Scenen, A-hallen Båtmässan, Svenska Mässan Göteborg