Testbädd ger ringar på vattnet för energiforskningen

​Att som forskare ha tillgång till en testarena för att pröva sina teorier i verklig miljö är ovärderligt. Det vet David Steen på Chalmers som är involverad i projektet FED – Fossil-free Energy Districts, där campusområdet används som testarena för en lokal energimarknad för värme, kyla och el.
– FED har blivit startskottet för vår forskargrupp att titta mer på integrerade energisystem och den här demonstrationsarenan som vi bygger upp kommer vi även att använda i framtida forskningsprojekt. Vi har redan fått två andra projekt beviljade där Chalmersarenan kommer att agera testbädd, säger David Steen, forskare vid institutionen för elektroteknik på Chalmers.

Utöver att bekosta omfattande investeringar i bland annat solpaneler och olika typer av energilager har FED-projektet kopplat byggnadernas energistyrsystem till en molnbaserad marknadsplats. Där kan fastigheterna i egenskap av både konsumenter, producenter och lager handla värme, kyla och el med varandra utifrån vad som över tid är mest fördelaktigt ur kostnads- och miljöperspektiv.

David Steen och hans kollegor har bidragit i projektet genom att skapa en simuleringsmodell av Chalmers campusområde för att kunna mäta energiflöden av värme, kyla och el. Det som gör FED unikt är att man kopplar ihop de tre olika energibärarna i ett gemensamt system.

– Vi försöker utnyttja flexibiliteten i, till exempel, värmesystemet för att hjälpa elsystemet, eller tvärtom. Att göra det med hjälp av en lokal energimarknadär det så vitt jag vet ingen annan som har gjort tidigare.

Projektet FED slutar 2019 men marknadsplatsen är tänkt att finnas kvar och vara öppen för både forskare och företag att testa de nya energilösningar som behövs för att ställa om till ett hållbart samhälle. Forskarna på Chalmers ska bland annat i två EU-finansierade projekt undersöka avancerade lösningar för framtidens distributionssystem (United Grid) och hur olika mikronät kan samverka för att underlätta för elnätet att ta emot mer förnybar energiproduktion (From Micro to Mega - GRID). Ytterligare två FED-partners, Göteborg Energi och RISE, är också med i dessa projekt.

– Det är väldigt unikt att ha tillgång till en sådan här testbädd och att kunna testa lösningar i så nära samarbete med näringslivet, säger David Steen. Det har hjälpt oss väldigt mycket och jag tror inte att vi hade fått de här två projekten om vi inte hade haft FED-projektet och testarenan här.​

David Steen, forskare vid institutionen för elektroteknik, Chalmers
Claes Sommansson, Projektkoordinator FED, Johanneberg Science Park

Text, film och foto: Johanneberg Science Park​

Om projektet
Projektet Fossil-free Energy Districts, FED, är en innovativ satsning av Göteborgs Stad för att minska energianvändningen och beroendet av fossila bränslen i fastigheter. En unik lokal handelsplats för el, fjärrvärme och fjärrkyla utvecklas tillsammans med nio starka partners.

Göteborgs Stad, Johanneberg Science Park,Göteborg Energi, Business Region Göteborg, Ericsson, RISE Research Institutes of Sweden, Akademiska Hus, Chalmersfastigheter och Chalmers bidrar alla med sin expertis och sitt kunnande för att FED ska bli attraktivt även i andra europeiska städer.

Under 2017−2019 utgör Chalmersområdet i Johanneberg själva testbädden. FED samfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden genom initiativet Urban Innovative Actions, Europakommissionens satsning för att låta städer testa nya lösningar för sina utmaningar.

Följ FED på Twitter: https://twitter.com/fedgbg​

Publicerad: ti 08 jan 2019.