Studenter gör elbil självkörande

Under våren har ett fyrtiotal tredjeårsstudenter från olika ingenjörsprogram på Chalmers samlats kring ett gemensamt mål – att göra en elektrisk bil autonom!
​Studenterna har jobbat med ett flertal olika delproblem – allt ifrån hur man hämtar in information från olika sensorer och hur man fattar beslut om var och i vilken hastighet bilen ska köra, till själva framdrivningen av elbilen och hur den kan laddas trådlöst. Ytterligare grupper har jobbat med att optimera energiförbrukningen för bilen och att bygga en virtuell testmiljö för att utvärdera bilens beteende i olika trafiksituationer i en simulerad miljö innan man kör bilen i den verkliga miljön.

Teodor Husmark, student på ingenjörsprogrammet i automation och mekatronik–    Det har varit jättekul att vara med i det här projektet, det levde verkligen upp till mina förväntningar. Det var roligt att få jobba som en delgrupp i ett så stort projekt och samarbeta med studenter från olika program. Vi har fått testa på många olika ingenjörsmässiga kunskaper – vår grupp har bland annat jobbat med styrsystemet, designat elektriska kretsar och programmerat, säger Teodor Husmark, tredjeårsstudent på programmet Automation och mekatronik.

Elbilen, som är en Renault Twizy, köptes in av institutionen för elektroteknik under hösten 2017 i syfte att användas som en experimentell lärplattform för både studenter och forskare. Forskning inom områdena datorseende, batterisystem, elektriska drivlinor, laddningsinfrastruktur, samt reglerteknik och automation har alla en tydlig koppling till självkörande fordon.

Knut Åkesson, Professor i automation, institutionen för elektroteknik, Chalmers–    Självkörande fordon är ett väldigt hett område just nu och många av våra studenter kommer att jobba med detta när de är klara med utbildningen. Det är roligt att kunna erbjuda studenterna att få jobba med den senaste tekniken inom ett så aktuellt område samtidigt som vi utbildar attraktiv kompetens till industrin, säger Knut Åkesson, projektledare och biträdande professor i automation vid institutionen för elektroteknik.

Demonstration av 'Autonomous Twizy'
I slutet av maj gick den autonoma elbilen igenom det första eldprovet inför publik. Då demonstrerade studenterna bilen och presenterade sina olika delprojekt på campus Johanneberg inför förväntansfulla åskådare. Skulle bilen stanna för de hinder som kommer i dess väg, skulle den förstå när den ska svänga och bromsa, eller skulle den vilja hitta på sin egen rutt?

Bilen fanns även till beskådan under en dag på vetenskapskapscentret Universeum för allmänheten att ställa frågor till studenterna om allt ifrån den autonoma tekniken, studenternas erfarenheter från utbildningen till framtidsutsikterna för självkörande bilar. 'Autonomous Twizy' var ett av flera studentprojekt inom automation och reglerteknik som demonstrerades på Universeum denna dag.

Läs mer om Chalmers utbildningsprogram

Läs mer om vår forskning inom automation och reglerteknik


Sidansvarig Publicerad: ti 12 feb 2019.