Studenter byggde tåg som svävar magnetiskt

En magnetiskt svävande tågvagn, konstruerad av Chalmersstudenter, tog hem priset HHK Innovation Award vid tävlingen Delsbo Electric för smarta spårbundna fordon.
Tredjeårsstudenterna har ägnat sitt kandidatprojekt åt att designa och konstruera en prototyp enligt principen för ett Maglevtåg – energieffektiva fordon där magnetiska krafter används för att bära upp och driva tågvagnen framåt. Finessen med studenternas lösning är att befintliga järnvägsspår kan användas.

Chalmers bidrag ”Levitas” utsågs till det intressantaste, roligaste och mest vågade konceptet under tävlingen Delsbo Electric 2019 och fick motta priset HHK Innovation Award, instiftat av Hudiksvalls Hydraulikkluster.

– Det här laget har skapat en maskin som har potential att helt förändra sättet vi reser på. Chalmers har byggt ett billigt och fungerande magnetiskt svävande tåg med ett imponerande kontrollsystem. Studenterna har till och med handlindat flera av de magnetiska spolarna för att hålla nere kostnaderna. Det här fordonet förtjänar uppmärksamhet från hela världen – det här är stort, säger Paul Bogatir, klusterledare för HHK och ordförande i HHK Innovation Award.

Under flera år har kandidatstudenter från Chalmers arbetat med att utveckla en Maglev-lösning för befintliga järnvägsspår. För varje år har konceptet förfinats och förbättrats. Förra året skapade projektgruppen en magnetisk upphängning som demonstrerade funktionen. Till årets tävling hade studenterna lyckats konstruera ett helt fordon, som kan bära cirka 160 kg och hålla vikten svävande två millimeter ovanför spåret.

– Jag är imponerad av att studenterna lyckades få ihop helheten så bra, säger handledaren Stefan Lundberg på Chalmers institution för elektroteknik. Det är ingen lätt uppgift att bemästra både den mekaniska och den elektriska konstruktionen, och så programmeringen av reglersystemet dessutom. Men åtminstone en utmaning finns kvar för nästa års studenter att ta tag i – att även få framdriften av vagnen att fungera magnetiskt.

I det vinnande laget ingick:
Edvin Callisen
Tarik Dervisic
Vidar Ericson
Mattias Johansson
Daniel Åkerberg

Vi säger grattis till utmärkelsen!

Kandidatprojekt inom elkraftteknik

Förberedelser pågår för fullt inför kandidatstudenternas demonstration av den magnetiskt svävande vagnen under tävlingen Delsbo Electric 2019. På golvet har längder av järnvägsspår lagts ut, där den överbyggda plattformen med sin magnetiska upphängning än så länge väntar på att strömmen till elektromagneterna ska kopplas på, så att fordonet kan sväva fritt över spåret.​

Studenter bygger svävande tåg

Mer om Maglevtåg
Maglevtåg är höghastighetståg som svävar ovanför spåret, tack vare så kallad magnetisk levitation. Eftersom tåget svävar bromsas inte farten av kontakt med rälsen. Maglevtåg finns idag i begränsad omfattning i Japan, Kina, Sydkorea och Tyskland.

Text: Yvonne Jonsson
Foto och film: Delsbo Electric