Pristagare Henry Wallmanpriset 2019
2019 års Henry Wallman-pristagare: Rickard Brånemark, Max Ortiz Catalan och Kerstin Hagberg.​​​​

Nytänkande protes-samarbete prisas

Forskningsteamet bakom en ny generation mekaniskt förankrade proteser har belönats med årets Henry Wallman-pris i medicinsk teknik. I den vinnande trion finns Max Ortiz Catalan från Chalmers.
Patient med överarmsprotesGruppen, som består av Rickard Brånemark, Max Ortiz Catalan och Kerstin Hagberg, har framgångsrikt utvecklat en ny typ av protes för patienter med amputationer. Den nya protesen fästs direkt i skelettet i amputationsstumpen via en hudgenomföring. 

Rickard Brånemark och Kerstin Hagberg har arbetat i flera årtionden för att kliniskt kunna använda den suveräna metoden för att mekanisk förankra en protes vid kroppen. Samarbetet med Max Ortiz Catalan har dessutom gjort det möjligt att koppla protesen till den amputerade personens nervsystem, så att patienten kan styra den konstgjorda kroppsdelen som om den var en del av den egna kroppen.

I prismotiveringen framhålls att trion visar hur ett välfungerande samarbete mellan olika specialistkompetenser kan kombinera grundforskning med kirurgi, medicinteknik och kliniskt arbete för att skapa produkter och lösningar som kan komma en stor grupp patienter till nytta.
Underbensprotes
Genom att gruppen i sitt arbete tar hänsyn till rehabiliteringen säkerställs att den innovativa lösningen når hela vägen till praktisk nytta i det dagliga livet för patienterna. Även bildandet av företaget Integrum AB, som vidareutvecklar och marknadsför resultaten, bidrar till detta.

– Samarbete över gränserna mellan olika discipliner är ofta önskvärt men ack så svårt att uppnå. Jag känner mig hedrad över att verkligen få möjlighet att arbeta tillsammans med dessa mycket kunniga personer med olika bakgrund, som för ett gemensamt mål är beredda att ta sig över de hinder som flerkulturellt samarbete innebär. Det är många personer som har bidragit till att ta fram och införa metoden, och jag är mycket tacksam för deras insatser. Vi kommer att fortsätta utveckla teknologin ytterligare för att kunna återskapa ännu mer funktionalitet och minska funktionshinder hos amputerade, säger Max Ortiz Catalan.

Årets pristagare
Rickard Brånemark – MSc i Teknisk fysik (Chalmers), PhD samt läkare och ortoped 
Max Ortiz Catalan – PhD, ingenjör, medicintekniker
Kerstin Hagberg – PhD, fysioterapeut

Prisutdelningen sker vid en ceremoni den 11 december.
Läs mer här och anmäl dig senast 6 december​.

Fakta om priset
Henry Wallmans pris är ett innovationspris inom medicinteknik, som från 2018 årligen delas ut till forskare eller forskarstuderande som i nära samverkan med expertis inom teknik och hälso- och sjukvård framgångsrikt överfört ny kunskap från akademi till praktisk sjukvård. Bakom priset står stiftelsen Medicin & Teknik vid Chalmers. 
Henry Wallman kom till Chalmers 1948 och var pionjär inom medicinteknisk forskning och utveckling. En viktig del av Henry Wallmans gärning var hans filosofi och vision om betydelsen av nära samarbete mellan teknisk och medicinsk expertis för att nå framgång.

Kontakt
Max Ortiz Catalan​, docent vid institutionen för elektroteknik, Chalmers,
maxo@chalmers.se
Max Ortiz Catalan är docent i forskargruppen Medicinska signaler och system. Hans forskning fokuserar på naturlig kontroll av proteser genom ett osseointegrerat implantat. Detta innebär bioelektrisk signalmottagning och signalbehandling, neurala gränssnitt, medicintekniska hjälpmedel, mönsterigenkänning, regleralgoritmer och artificiell intelligens. Max Ortiz Catalan leder den medicinska utvecklingen och det kliniska genomförandet av en osseointegrerad förbindelse mellan människa och maskin, Osseointegrated Human-Machine Gateway.


Sidansvarig Publicerad: on 04 dec 2019.