Internationell tävling för "cyborgar" på Chalmers

​Chalmers är en av arenorna när den internationella tävlingen Cybathlon 2020 avgörs den 13 november. På startlinjen står två svenska tävlande som båda använder tankestyrda armproteser för att klara utmaningarna de ställs inför. Mer än 60 lag från 25 länder kommer att delta från sina hemmaarenor över hela världen. Vinner gör det lag som bäst kan sudda ut gränsen mellan människa och maskin.​​
Tävlingen med de svenska deltagarna sänds fredagen den 13 november kl 17. Här kan du följa tävlingen​.

Cybathlon har kallats olympiska spelen för cyborgar. Tävlingen vänder sig till deltagare som har fysiska funktionsnedsättningar och använder olika typer av avancerade hjälpmedel med inbyggd robotteknik. Tävlingsgrenarna består av moment från vardagen som kan vara svåra att utföra för den som bär protes eller använder rullstol. Målet med Cybathlon är att synliggöra vad som idag är möjligt att utföra samt att ytterligare driva på utvecklingen inom proteser och andra typer av hjälpmedel.

Går det att knyta skosnören med en tankestyrd armprotes?

I år representeras Sverige av två deltagare som båda tävlar i klassen för armproteser. De stöttas av ett lag bestående av Chalmers tekniska högskola, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och företaget Integrum AB. Teamet sponsras av Stiftelsen Promobilia och Integreum AB.

Lagledare är Max Ortiz Catalan, Chalmersforskaren bakom världens första tankestyrda och känselförsedda protes som 2013 opererades in på en patient. De svenska deltagarnas proteser är mycket avancerade med en fast inkoppling till skelett, nerver och muskler. Det finns också en permanent koppling för känsel mellan protesen och kroppens nervsystem.

– Ett sådant gränssnitt mellan människa och maskin är ett av världens mest integrerade och hittills så nära det går att komma att protesen blir en del av den mänskliga kroppen, säger Max Ortiz Catalan, docent på institutionen för elektroteknik vid Chalmers. Det här nya konceptet gör det möjligt för våra patienter att få känselintryck via protesen, men ännu viktigare är att de kan styra sin nya arm på ett pålitligt sätt i vardagslivet.

På grund av coronapandemin har Cybathlon, som annars skulle ha ägt rum i en fullsatt arena i Schweiz, fått flytta ut till deltagarnas hemländer. Den 13 november hålls tävlingar på ett 40-tal platser runt om i världen, däribland Chalmers som enda arena i Sverige. Identiska banor byggs upp på alla tävlingsplatser, tävlingen filmas och videosänds sedan av arrangören, det schweiziska universitetet ETH Zürich.

De svenska deltagarna kommer att tävla på en bana med sex olika stationer, i alltifrån att duka ett frukostbord till att hänga upp tvätt och hantera hammare och spik. Ny gren för i år är en box där de tävlande med enbart känseln ska identifiera föremål.

– Tack vare att våra tävlande kan styra sina proteser med hög tillförlitlighet och, till skillnad från sina konkurrenter även kan känna via proteserna, bör de kunna göra riktigt bra ifrån sig i det sensoriska tävlingsmomentet, säger Max Ortiz Catalan.

– En annan sak som gör vårt team unikt är att deltagarna tävlar med sina vanliga proteser som de använder dagligen, privat och på jobbet. Inga andra proteser i världen av den typen har hittills kunnat användas på ett säkert och pålitligt sätt utanför ett forskningslaboratorium. Och det är ju i vardagslivet som proteserna gör mest skillnad för patienterna.

Text: Yvonne Jonsson

Presentation av de svenska lagen och deltagarna

För mer information, kontakta
Max Ortiz Catalan, institutionen för elektroteknik, Chalmers, 070-846 10 65, maxo@chalmers.se​

Cybathlon 2016

Så här såg det ut under träning inför Cybathlon 2016, då en svensk deltagare tävlade med sin tankestyrda armprotes. Tävlingsgrenarna utmanar gränserna för vad som idag är möjligt att göra med hjälpmedel som bygger på robotteknik.

Publicerad: fr 13 nov 2020.