Bo Håkansson
Bo Håkanssons forskning har haft livsavgörande betydelse för personer med hörselnedsättning. Nu har han utsetts till hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin. Foto: Johan Wingborg, Göteborgs universitet​​​​​

Chalmersprofessor blir hedersdoktor

​Bo Håkansson, professor i medicinsk teknik vid institutionen för elektroteknik på Chalmers, har utsetts till medicine hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.​
Bo Håkanssons världsledande forskning kring fortledning av ljudvågor i mänskligt ben har resulterat i en hörapparat, med hudpenetrerande implantat förankrat i skallbenet, som idag finns att tillgå över hela världen och har haft livsavgörande betydelse för personer med hörselnedsättning.

Han står även bakom vidareutvecklingen och den industriella satsningen på hörapparater med högtalaren implanterad så att huden är intakt, med ett uppenbart fokus på att forskningsframgångar ska komma individer och samhälle till nytta.

– Benledningshörsel har engagerat mig ända sedan min doktorandtid på Chalmers för mer än 40 år sedan, säger Bo Håkansson. Jag känner mig mycket glad och hedrad över utnämningen till hedersdoktor. Det har under årens lopp varit en sann glädje att samverka med kollegorna vid den medicinska fakulteten och öronkliniken.

I sin motivering till utnämningen lyfter Sahlgrenska akademins styrelse också samverkansprojektet kring utvecklingen av viljestyrda handrörelser i armproteser, där Bo varit en av initiativtagarna, som har väckt stor internationell uppmärksamhet.

I motiveringen framhålls att "forskningsframgångarna har inneburit industriell expansion i Göteborgområdet med företagen Cochlear, Oticon Medical och Integrum, för att nämna några. Förutsättningen för de translationella forskningsprojekt som har utvecklats inom området vid Sahlgrenska akademin är det nära samarbetet med professor Bo Håkansson och Chalmers tekniska högskola."

– Teknik och hälsa är ett viktigt samverkansområde för Sahlgrenska akademin och Chalmers, där Bo Håkansson gjort mycket starka insatser. Han är en mycket värdig hedersdoktor, säger Agneta Holmäng, professor och dekan vid Sahlgrenska akademin i en kommentar och välkomnar samtidigt fortsatt samarbete.

För mer information kontakta
Bo Håkansson, professor i medicinsk teknik på institutionen för elektroteknik vid Chalmers,
telefon: 031-772 18 07, e-post: boh@chalmers.se​

Publicerad: må 29 jun 2020.